Επιστήμονες ανακάλυψαν περαιτέρω ενδείξεις ότι η παχυσαρκία στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα. Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ακόμα και άνθρωποι 30 ετών που είναι παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ερευνητές του Oxford University ανακάλυψαν ενδείξεις ότι όσο νωρίτερα στη μέση ηλικία γίνονται παχύσαρκοι οι άνθρωποι τόσο πιθανότερο είναι να εμφανίσουν άνοια αργότερα.

Η έρευνα, που εξέτασε αρχεία 450.000 ανθρώπων από το 1999 έως το 2011 οι οποίοι είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με παχυσαρκία, ανακάλυψε ότι όσοι ήταν μεταξύ 30 και 70 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια μελλοντικά σε σχέση με τους μη παχύσαρκους της ίδιας ηλικίας.

Η έρευνα, ωστόσο, ήταν περιορισμένη, καθώς παρακολούθησε τους ασθενείς για 12 χρόνια. Έδειξε ότι άνθρωποι που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με παχυσαρκία στην ηλικία των 30 ετών είχαν περισσότερες από 3 φορές υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Ωστόσο, μόνο 19 άνθρωποι ταίριαζαν στην τάση, επομένως το εύρημα μπορεί να μην είναι εντελώς αξιόπιστο.

Γενικά υπήρχε σαφώς αυξημένος κίνδυνος άνοιας σε ανθρώπους που έγιναν παχύσαρκοι μεταξύ των ηλικιών 40 και 70 ετών.
Παχύσαρκοι άνθρωποι στην ηλικία των 40 είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, όσοι ήταν 50 ετών είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες και όσοι ήταν 60 ετών είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Postgraduate Medical Journal.’’

Παχύσαρκοι άνθρωποι στην ηλικία των 70 ετών φάνηκε να μην έχουν αυξημένο κίνδυνο για άνοια.

 

Πηγές:
‘’Postgraduate Medical Journal.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα