Οι πιθανές βλάβες από την ακτινοβολία μικροκυμάτων (MWR) που εκπέμπουν ασύρματες συσκευές, ιδιαίτερα σε παιδιά και αγέννητα μωρά, περιγράφονται σε μια νέα ανάλυση.

Αν και τα δεδομένα είναι αντικρουόμενα, παρατηρούνται συνδέσεις μεταξύ καρκίνου και MWR.

Η έρευνα του L. Lloyd Morgan, επιστημονικού συνεργάτη του Environmental Health Trust, δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου στο Journal of Microscopy and Ultrastructure.

Οι συντάκτες αξιολόγησαν την τρέχουσα βιβλιογραφία που δείχνει ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους, από ότι οι ενήλικες. Η ομάδα, ανέλυσε τις μελέτες για την έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, που διενεργήθηκαν μεταξύ των ετών 2009-2014, παράλληλα με τα στοιχεία ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων, κυβερνητικά έγγραφα, εγχειρίδια κατασκευαστών και παρόμοιες δημοσιεύσεις.

Τα παιδιά και τα αγέννητα μωρά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σωματικές βλάβες από τα μικροκύματα, που εκπέμπουν οι ασύρματες συσκευές, σύμφωνα με τον Morgan και τους συνεργάτες του.

Ο ρυθμός απορρόφησης των MWR στα παιδιά είναι υψηλότερος από ότι στους ενήλικες, επειδή οι ιστοί του εγκεφάλου τους είναι πιο απορροφητικοί, τα κρανία τους λεπτότερα και το μέγεθός τους, μικρότερο. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα έμβρυα, επειδή η έκθεση σε MWR μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό του προστατευτικού περιβλήματος που περιβάλλει τους νευρώνες του εγκεφάλου.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά απορροφούν περισσότερο τα MWR από τους ενήλικες. Σύμφωνα με μια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι ο ο εγκεφαλικός ιστός των παιδιών απορροφά διπλάσια ποσότητα μικροκυμάτων από όση απορροφά ο εγκέφαλος των ενηλίκων, ενώ άλλες μελέτες έχουν αναφέρει ότι ο μυελός των οστών των παιδιών απορροφά 10 φορές περισσότερα MWR από εκείνη των ενηλίκων.

"Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ινδία, και άλλες τεχνολογικά εξελιγμένες κυβερνήσεις περνούν νόμους και προειδοποιήσεις για τη χρήση ασύρματων συσκευών από παιδιά", επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης.

Γράφουν ότι τα όρια έκθεσης MWR έχουν παραμείνει αμετάβλητα εδώ και 19 χρόνια. Επιπλέον, οι κατασκευαστές smartphone καθορίζουν όρια ελάχιστης απόστασης από το σώμα για τα προϊόντα τους, ώστε να μην υπερβαίνονται τα ελάχιστα όρια έκθεσης σε MWR. Για φορητούς υπολογιστές και ταμπλέτες, η ελάχιστη απόσταση από το σώμα είναι 20 εκ.

Οι συγγραφείς εξηγούν ότι τα τρέχοντα όρια έκθεσης βασίστηκαν στην εσφαλμένη παραδοχή ότι ζημιές στους ιστούς προκαλούνται μόνο από την υπερθέρμανση που προκαλούν οι ασύρματες συσκευές.

Όμως εκτεταμένες επιστημονικές εκθέσεις, αναφέρονται λεπτομερώς στις επιπτώσεις από τη μακροχρόνια έκθεση σε παράγοντες που δεν σχετίζονται με τη θερμότητα. Και ενώ οι κυβερνήσεις διεθνώς έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις, το μεγαλύτερο μέρος του κοινού δεν τις γνωρίζει.

«Υπάρχουν παιχνίδια που πωλούνται σε βρέφη και νήπια που είναι επικίνδυνα», λέει ο Morgan. «Ο κίνδυνος από την έκθεση σε οποιονδήποτε καρκινογόνο παράγοντα είναι υψηλότερος στα παιδιά, και όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.
Οι συντάκτες της έκθεσης εγείρουν ανησυχίες «για τον αυξανόμενο ρόλο των τεχνολογιών που εκλύουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, και συγκεκριμένων παιχνιδιών» επισημαίνει ο L. Dade Lunsford, MD, καθηγητής νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Όπως ανέφερε, οι ερευνητές "αναφέρονται σε ορισμένους τύπους όγκων, που συμπτωματικά έχουν αυξηθεί και περιλαμβάνονται σε αυτούς οι πιο κακοήθεις όγκοι εγκεφάλου και όγκοι του ακουστικού νεύρου». Όμως πρόσθεσε πως υπάρχει ζήτημα με τα στοιχεία τα οποία είναι ακόμη ανεπίσημα.

Επίσης δεν είναι σαφές αν η διαπιστωμένη αύξηση των όγκων σχετίζεται με καλύτερες διαγνωστικές πρακτικές.
Οι πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, ιδίως σε ότι αφορά τους όγκους του εγκεφάλου, παραμένουν καυτό ζήτημα. Οι μελέτες δεν έχουν συνέχεια και τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα. Δεν υπάρχει συμφωνία για το μέγεθος του κινδύνου προσβολής από καρκίνο, από τη χρήση των κινητών, ούτε καν αν υπάρχουν κίνδυνοι.

Ασφαλής χρήση

«Οι ασύρματες συσκευές είναι πλέον μέρος της καθημερινής ζωής, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αρκετά ασφαλή τρόπο», λέει ο Morgan, επισημαίνοντας μια σειρά συστάσεων «ασφαλείας».

Η πρώτη σύσταση είναι ότι "η απόσταση είναι φίλος σου". Ο ίδιος λέει ότι κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο 15 cm από το αυτί μειώνει τον κίνδυνο 10.000 φορές. Το κινητό ακτινοβολεί πάντα, εκτός αν είναι απενεργοποιημένο.

Όταν δεν είναι σε χρήση, δεν πρέπει να μπαίνει σε τσέπες πάνω στο σώμα. Η καλύτερη θέση είναι σε ένα πορτοφόλι, τσάντα ή σακίδιο.

Οι συσκευές πρέπει να φυλάσσονται μακριά από την κοιλιά μιας εγκύου γυναίκας, και μια μητέρα δεν πρέπει να χρησιμοποιεί κινητό όταν θηλάζει. Επίσης οι συσκευές παρακολούθησης των μωρών, δεν πρέπει να τοποθετούνται στην κούνια.

Παιδιά και έφηβοι χρειάζεται να μάθουν να χρησιμοποιούν τα κινητά με ασφάλεια. Δεν πρέπει να υπάρχουν κινητά στο υπνοδωμάτιο τη νύχτα. Το Ερευνητικό κέντρο Pew, ανέφερε ότι το 75% των παιδιών και εφήβων, κοιμούντια όλη νύχτα με τα κινητά κάτω από μαξιλάρι τους.
Τα αγόρια δεν πρέπει να κρατούν το κινητό στις μπροστινές τσέπες του παντελονιού τους για την πιθανότητα βλάβης στο σπέρμα τους, παρότι δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες. Και τα κορίτσια δεν πρέπει να βάζουν τα κινητά τους στα σουτιέν, καθώςσύμφωνα με μελέτη, τέσσερα κορίτσια που έβαζαν το κινητό στα σουτιέν τους, ανέπτυξαν καρκίνο μαστού και μάλιστα δύο από αυτές πριν την ηλικία των 21 ετών.

Επίσης, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους στο ελάχιστο. Σταθερά τηλέφωνα, το Skype και τηλεφωνικές υπηρεσίες μέσω κομπιούτερ, όταν υπάρχει καλωδιακή σύνδεση δεν εκπέμπουν ακτινοβολία, και οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τη χρήση τους. Τέλος τα router WiFi, θα πρέπει να βρίσκονται σε χώρο μακριά από τα σημεία συγκέντρωσης ενηλίκων και παιδιών.

Οι συγγραφείς σημειώνουν πως κάποιες μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, αν και ορισμένα από τα δεδομένα τους έχουν αμφισβητηθεί. Τα τελευταία χρόνια, το γλοιοβλάστωμα (ένας τύπος εγκεφαλικού όγκου) παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά στη Δανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου στην Αυστραλία έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα μητρώα του καρκίνου.

« Ο μέσος χρόνος μεταξύ της έκθεσης σε ένα καρκινογόνο παράγοντα και τη διάγνωση ενός στερεού όγκου είναι 3 ή περισσότερες δεκαετίες, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν αρκετές δεκαετίες πριν οι όγκοι που προκαλούνται από την έκθεση παιδικής ηλικίας έχουν διαγνωστεί MWR», επισημαίνουν.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία