Η έκπτωση της όρασης στους ηλικιωμένους μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με μικρότερη επιβίωση, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα αφορούσε περισσότερους από 2.500 ανθρώπους ηλικίας 65 έως 84 ετών που αξιολογήθηκαν όταν εγγράφηκαν στην έρευνα και στη συνέχεια 2, 6 και 8 χρόνια αργότερα.

Η εξασθένηση της όρασης, με τον καιρό, συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας ενός ανθρώπου κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Αν και η έρευνα δεν μπορούσε να αποδείξει αιτιατή σχέση, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Sharon Christ του Purdue University, έχουν ορισμένες θεωρίες για τη σχέση μεταξύ έκπτωσης της όρασης και μικρότερης επιβίωσης.

Πιστεύουν ότι η επίδραση μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται μερικώς σε μείωση- λόγω της έκπτωσης της όρασης- της ικανότητας κάποιου να εκτελεί βασικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως ψώνια ή χρήση τηλεφώνου.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας σε ανθρώπους που είχαν δυσκολίες με βασικές καθημερινές δραστηριότητες αυξήθηκε κατά 3% το χρόνο, επομένως ήταν 31% υψηλότερος μέχρι το τέλος της 8χρονης έρευνας.

Άνθρωποι που είχαν εξασθένηση όρασης μεγέθους ενός γράμματος σε οφθαλμολογικό πίνακα, αναμενόταν να έχουν 16% αύξηση στον κίνδυνο θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της έρευνας λόγω της μειωμένης τους ικανότητας να εκτελούν βασικές δραστηριότητες, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’JAMA Ophthalmology.’’

 

Πηγές:
‘’JAMA Ophthalmology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα