Η απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων που δρουν ως ‘’διακόπτης ύπνου’’ εξηγεί ενδεχομένως τα προβλήματα ύπνου των ηλικιωμένων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε ασθενείς με νόσο Alzheimer η διαταραχή ύπνου μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή και συχνά οδηγεί σε σύγχυση από εφιάλτες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχεδόν 1.000 ανθρώπων οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από την ηλικία των 65 ετών μέχρι τον θάνατό τους. Ο εγκέφαλός τους χαρίστηκε για έρευνα.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με νόσο Alzheimer έχουν σημαντική εξασθένηση σε νευρώνες (VLPO) και η απώλεια των συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυττάρων συνδέεται με προβλήματα ύπνου.

Ο Dr. Clifford Saper, του Beth Israel Deaconess Medical Center δήλωσε ότι κατά μέσον όσο ένας άνθρωπος ηλικίας 70 ετών κοιμάται μια ώρα λιγότερο τη νύχτα σε σχέση με έναν 20χρονο.

Ο Saper δήλωσε ότι η απώλεια ύπνου και ο διαταραγμένος ύπνος συνδέονται με αριθμό προβλημάτων υγείας, όπως νοητικά και προβλήματα μνήμης, αυξημένη πίεση και τάση για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και πρόσθεσε ότι φαίνεται τώρα πως η απώλεια των συγκεκριμένων νευρώνων μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει σε διάφορες διαταραχές, καθώς γερνούν οι άνθρωποι.

Ο Saper δήλωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν τις πρώτες ενδείξεις ότι οι νευρώνες VLPO παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση του ύπνου.
Η απώλεια των συγκεκριμένων νευρώνων με την ηλικία και με τη νόσο Alzheimer μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί αιτία που οι ηλικιωμένοι συχνά έχουν διαταραχές ύπνου, πρόσθεσε.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο ''Brain.''

 

Πηγές:
''Brain.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’