Οι γιατροί ενδέχεται μελλοντικά να χρησιμοποιούν μια νέα τεχνική για τη θεραπεία του μετα-τραυματικού στρες ή σε ασθενείς με εξουθενωτικές φοβίες. Η μέθοδος, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αποδίδει σε ποντίκια, υπόσχεται να αλλάζει τη μνήμη – κάτι που προς το παρόν γίνεται μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Η δυνατότητα τροποποίησης ή διαγραφής των αναμνήσεων έχει επιδιωχθεί από πληθώρα επιστημόνων, όταν προκαλείται βλάβη από τραυματικές αναμνήσεις, καθώς η ανάκληση μιας συναισθηματικής εμπειρίας, ακόμη και χρόνια αργότερα, μπορεί να επαναφέρει τα ίδια έντονα συναισθήματα.

Νευρολόγοι στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης έχουν ανακαλύψει το μονοπάτι του εγκεφάλου που συνδέει τις αναμνήσεις με τα συναισθήματα. Βρήκαν ότι μια και μόνο ανάμνηση μπορεί να προκαλεί φόβο, ευτυχία ή ενθουσιασμό, ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, δείχνουν επίσης ότι τα θετικά ή τα αρνητικά συναισθήματα μιας ανάμνησης μπορούν να αντιστραφούν. Ο συγγραφέας της μελέτης Dr Susumu Tonegawa, του Ινστιτούτου Picower για τη μάθηση και τη μνήμη του ΜΙΤ, δήλωσε: «Στο μέλλον, μπορεί κάποιος να είναι σε θέση να αναπτύξει μεθόδους που βοηθούν τους ανθρώπους να θυμούνται τις θετικές αναμνήσεις εντονότερα από τις αρνητικές».

Η ομάδα απέδειξε ότι η τεχνική τους θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ποντίκια. Σε μία ομάδα αρσενικών ποντικών δόθηκαν μνήμες «φόβου» με ηλεκτροσόκ στο πόδι, ενώ σε άλλη ομάδα δόθηκαν μνήμες «ανταμοιβής» με την τοποθέτησή τους στο ίδιο κλουβί με ένα θηλυκό ποντίκι. Κατά τον σχηματισμό της μνήμης, οι ερευνητές παρακολουθούσαν ποιοι νευρώνες ενεργοποιήθηκαν στον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή, δύο τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συναίσθημα.

Η ομάδα, στη συνέχεια, μετέβαλε το μήκος κύματος του φωτός για να ενεργοποιήσει τους νευρώνες σε ένα διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου του ποντικού, αντιστρέφοντας αποτελεσματικά την συναισθηματική επίδραση της μνήμης.

Κατόπιν ενεργοποίησαν τη μνήμη χημικώς, χρησιμοποιώντας παλμούς φωτός για να να “ερεθίσουν” τους ίδιους νευρώνες, και τα ποντίκια εμφάνιζαν φόβο ή χαρά, ανάλογα με το ποιά μνήμη είχε αναπαραχθεί.

Τα ποντίκια που είχαν υποστεί το ηλεκτροσόκ στα πόδια δεν έδειξαν φόβο όταν έγινε ανάκληση αυτής της εμπειρίας.

Αντίθετα, τα ποντίκια που αρχικά είχαν ευχάριστες αναμνήσεις, φάνηκε να δείχνουν φόβο, όταν δέχθηκαν μια νέα δέσμη φωτός στα μάτια τους.

Οι επιστήμονες τώρα διερευνούν το κατά πόσον η επανενεργοποίηση ευχάριστων αναμνήσεων έχει κάποια επίδραση στην κατάθλιψη, ελπίζοντας να προσδιοριστούν νέοι στόχοι για τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και τα φάρμακα για τη θεραπεία του μετα-τραυματικού στρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις