Αυτό είναι το αποτέλεσμα τσέχικης μελέτης των πανεπιστημίων του Ολμουτς και της Πράγας γύρω από τον καθηγητή Μίλος Ταμπόρσκι, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) στη Βαρκελώνη.

Τουλάχιστον 146 ασθενείς με μικρό ή μέτριο κίνδυνο εκδήλωσης αθηροσκλήρωσης έλαβαν μέρος στην μελέτη πίνοντας πέντε φορές την εβδομάδα για ένα χρόνο τα κρασιά Pinot Noir και Chardonnay, οι μεν άνδρες 0,3 λίτρα και οι γυναίκες 0,2. Πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν οι τιμές της «ευνοϊκής » HDL-χοληστερόλης, και δευτερεύον άλλοι δείκτες αθηροσκλήρωσης, όπως η LDL - χοληστερόλη, η αντιδρώσα πρωτεΐνη - C και η μέτρηση του οξειδωτικού στρες.

Σε κανέναν από τους δείκτες, δεν προέκυψαν σημαντικές αλλαγές μετά από έξι ή δώδεκα μήνες. «Δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε την υπόθεση, που προέρχεται κυρίως από αναδρομικές μελέτες ότι η κατανάλωση κρασιού αυξάνει τα επίπεδα της HDL» δήλωσε ο καθηγητής Ταμπόρσκι. Η συζήτηση σχετικά με το θέμα βέβαια δεν έχει τελειώσει, λόγω κυρίως του μικρού αριθμού των συμμετεχόντων στην μελέτη. «Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης με το κρασί φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με την τρέχουσα τάση.

Σίγουρα όμως δεν θα είναι η τελευταία μελέτη σχετικά με αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα», τόνισε ο Eckart Fleck, εκπρόσωπος της γερμανικής Εταιρείας καρδιολογίας (DGK)

Πηγές:
Ärzteblatt.de

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα