Τι αναφέρει νέα μελέτη

Οι πιλότοι και αεροσυνοδοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα απ΄ότι ο μέσος όρος του πληθυσμού. Αυτό αναφέρουν επιστήμονες - ερευνητές του τμήματος δερματολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Στο παρελθόν, διάφορες μελέτες κοόρτης είχαν αποκαλύψει ότι οι πιλότοι και αεροσυνοδοί αρρωσταίνουν συχνότερα από κακόηθες μελάνωμα. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 19 μελέτες με περισσότερους από 266.000 συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι πιλότοι κινδυνεύουν 2,22 φορές περισσότερο να παρουσιάσουν μελάνωμα και οι αεροσυνοδοί 2.09. Διαφορές παρατηρήθηκαν πάντως κατά την ανάλυση ανά φύλο: Για τους άνδρες, ο παράγοντας κινδύνου ήταν 2.38 και για τις γυναίκες1.93. Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του δέρματος, για το ιπτάμενο προσωπικό ήταν συνολικά 42 τοις εκατό υψηλότερος από το μέσο όρο του πληθυσμού. Η έκθεση σε ακτινοβολία αυξάνει σε μεγαλύτερο υψόμετρο, διότι η φυσική προστασία μειώνεται λόγω της ατμόσφαιρας. Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι τα σύννεφα και τα χιονισμένα βουνά αντανακλούν μέχρι και το 85 τοις εκατό της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί παρακολουθούνται τακτικά εις ότι αφορά την δόση της κοσμικής ακτινοβολίας που έχουν εκτεθεί. Να σημειωθεί ότι η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία δεν αποτελεί αναγνωρισμένο παράγοντα επαγγελματικού κινδύνου για το πλήρωμα πτήσης.

Πηγές:
Ärtzteblatt

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου