Η επιμονή στην υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην “τροποποίηση” τμημάτων του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, έτσι ώστε ο άνθρωπος να αρχίσει να προτιμά τις σαλάτες αντί για τις τηγανιτές πατάτες.

«Δεν ξεκινάμε τη ζωή αγαπώντας τις τηγανητές πατάτες και μισώντας, για παράδειγμα, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως», εξηγεί η εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης Susan B. Roberts, καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών αλλά και Ψυχολογίας στο Tuft's Friedman School of Nutrition Science and Policy και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts, προσθέτοντας ότι η προσαρμογή αυτή γίνεται με την πάροδο του χρόνου ως αντίδραση στο είδος του φαγητού που τρώμε επανειλημμένα.

Η μελέτη, που αφορούσε το πώς η υγιεινή διατροφή διαμορφώνει τον εγκέφαλο, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Η καθηγήτρια Roberts και οι συνεργάτες της μελέτησαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλων παχύσαρκων και υπέρβαρων συμμετεχόντων στη μελέτη πριν και μετά την ολοκλήρωση ενός 6μηνου προγράμματος απώλειας βάρους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση και τον εθισμό τροποποιήθηκαν, με τα κέντρα απόκρισης στην ευχαρίστηση να γίνονται ολοένα και περισσότερο ευαίσθητα στα υγιεινά τρόφιμα και λιγότερο στα ανθυγιεινά, με υψηλότερες θερμίδες τρόφιμα.

«Παρά το γεγονός ότι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις όπως η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης μπορεί να μειώσει την απόλαυση του φαγητού σε γενικές γραμμές, αυτό δεν είναι πολύ ικανοποιητικό, διότι αφαιρεί γενικά από τους ανθρώπους την απόλαυση των φαγητών αντί να κάνει πιο ελκυστικά τα υγιεινά τρόφιμα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Thilo Deckersbach, Ψυχολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Επεσήμανε επίσης ότι με την συγκεκριμένη μελέτη «δείχνουμε ότι είναι δυνατό να μετατραπούν οι προτιμήσεις στις ανθυγιεινές τροφές σε υγιεινές χωρίς χειρουργική επέμβαση, και ότι η μαγνητική τομογραφία είναι μια σπουδαία τεχνική για τη διερεύνηση του ρόλου του εγκεφάλου στα ερεθίσματα των τροφίμων».

Σύμφωνα με τους Roberts και Dekersbach απαιτείται περαιτέρω έρευνα, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο