Νέα έρευνα αθωώνει το σουτιέν όσον αφορά τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου στο μαστό.

Για να ανακαλύψουν αν ισχύουν οι ανησυχίες που έχουν προκύψει στο παρελθόν σχετικά με το αν η χρήση σουτιέν μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες όγκων, οι ερευνητές εξέτασαν είδη σουτιέν που φορούσαν οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, πότε άρχισαν να φορούν σουτιέν και για πόσες ώρες την ημέρα.

Η ερευνήτρια Lu Chen, του Fred Hutchinson Cancer Research Center, στο Σιάτλ, ανακοίνωσε ότι δεν ανακάλυψε ενδείξεις πως το σουτιέν συνδέεται με τον καρκίνο στο μαστό.
Η Chen σημείωσε ότι το θέμα λίγες φορές έχει εξεταστεί επιστημονικά.

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention''. Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε περισσότερες από 1.000 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού, μεταξύ του 2000 και του 2004, σε σύγκριση με 469 γυναίκες που δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

‘Ολες οι συμμετέχουσες είχαν μπει στην εμμηνόπαυση και η ηλικία τους ήταν από 55 έως 74 ετών.
Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες των γυναικών όσον αφορά το σουτιέν, όπως και για το οικογενειακό ιστορικό τους, το ύψος και το βάρος τους, το επίπεδο εκπαίδευσης, τη φυλή, το εισόδημα, τυχόν πρόσφατες μαστογραφίες, καθώς και για τη χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης.

Η Chen ανακάλυψε ότι οι συνήθειες σχετικά με τα σουτιέν δεν συνδέονταν με τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό. Ο κίνδυνος ήταν παρόμοιος άσχετα από το πόσες ώρες την ημέρα φορούσαν σουτιέν οι γυναίκες, το είδος του σουτιέν και την ηλικία που άρχισαν να το φορούν για πρώτη φορά.
Ο καθηγητής Δρ. Δημήτρης Τριχόπουλιος, του Harvard School of Public Health, στη Βοστόνη, δήλωσε ότι η έρευνα σημειώνει το προφανές, το λογικό, ότι είναι ασφαλές να φορούν ο γυναίκες σουτιέν.

 

Πηγές:
''Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται