Ο προδιαβήτης μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει καρκίνο, αναφέρουν ερευνητές.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 16 έρευνες που περιέλαβαν σχεδόν 900.000 ανθρώπους και ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με προδιαβήτη είχαν 15% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Η επισκόπηση αποκάλυψε επίσης σημαντική σχέση μεταξύ του προδιαβήτη και συγκεκριμενών ειδών καρκίνου, όπως του στομάχου, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, του μαστού και του ενδομητρίου.

Δεν υπήρχε σχέση μεταξύ του προδιαβήτη και του καρκίνου του πνεύμονα, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Diabetologia.''
Η έρευνα ανακάλυψε σχέση αλλά όχι αιτιατή.

Ωστόσο, τα ευρήματα έχουν σημαντικές εφαρμογές στην υγεία, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο ερευνητής Yuli Huang, του First People's Hospital of Shunde District, στην Κίνα, δήλωσε ότι δεδομένης της υψηλής εμφάνισης προδιαβήτη, καθώς και της σημαντικής σχέσης μεταξύ προδιαβήτη και καρκίνου που φάνηκε στην έρευνα, επιτυχής παρέμβαση στο συγκεκριμένο πληθυσμό θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στη δημόσια υγεία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το φάρμακο για το διαβήτη, μετφορμίνη, εκτιμάται ότι προστατεύει από τον καρκίνο.
Δεν είναι γνωστό αν η μετφορμίνη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο σε ανθρώπους με προδιαβήτη και για να διαπιστωθεί θα χρειαστούν νέες έρευνες.

 

Πηγές:
''Diabetologia.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα