‘Αντρες που καπνίζουν πριν γίνουν γονείς μπορεί να θέτουν τα παιδιά τους σε αυξημένο κίνδυνο για άσθμα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες καπνίσματος περισσότερων των 13.000 αντρών και γυναικών και στη συνέχεια εστίασαν στην εμφάνιση άσθματος στα παιδιά τους.

Tα ευρήματα έδειξαν ότι το άσθμα ήταν πολύ πιο σύνηθες στα παιδιά των οποίων οι πατέρες ήταν καπνιστές πριν τη σύλληψη. Ο κίνδυνος ενός παιδιού για άσθμα αύξανε αν ο πατέρας κάπνιζε πριν την ηλικία των 15 ετών και ο μεγάλωνε όσο περισσότερο χρόνο κάπνιζε ο πατέρας.
Αν και τα ευρήματα έδειξαν σχέση μεταξύ του ιστορικού καπνίσματος ενός άντρα και του κινδύνου άσθματος στο παιδί του δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Δεν υπήρχε σχέση μεταξύ του να είναι καπνίστρια μια μητέρα πριν τη σύλληψη και του κινδύνου για άσθμα στο παιδί, σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου στο συνέδριο European Respiratory Society στο Μόναχο.

Η Dr. Cecile Svanes, του University of Bergen στη Νορβηγία, δήλωσε ότι η έρευνα είναι σημαντική, καθώς είναι η πρώτη που εξετάζει το πώς οι συνήθειες καπνίσματος ενός πατέρα πριν τη σύλληψη μπορούν να επηρεάσουν την αναπνευστική υγεία του παιδιού του.
Πρόσθεσε ότι δεδομένων των αποτελεσμάτων μπορούμε να εικάσουμε ότι η έκθεση σε οποιουδήποτε τύπου ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε επίσης να έχει επίδραση.

‘Ερευνες σε ζώα υπέδειξαν ότι η έκθεση του πατέρα πριν γίνει γονέας μπορεί να βλάψει το παιδί του.
Έρευνες που παρουσιάζονται σε συνέδρια θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα