Η μακροχρόνια χρήση χαπιών για προβλήματα άγχους και αυπνίας μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με τη νόσο του Alzheimer, αναφέρει νέα έρευνα.

Έρευνα σε Καναδούς μεγαλύτερης ηλικίας ανακάλυψε ότι η χρήση βενζοδιαζεπινών για 3 μήνες ή περισσότερο συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο (έως 51%) άνοιας.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι ενώ η σχέση δεν είναι απόλυτη αποτελεί ακόμα μια προειδοποίηση ότι οι αγωγές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 3 μήνες.

Η ερευνήτρια Sophie Billioti de Gage του Πανεπιστημίου του Μπορντό, σημειώνει στο περιοδικό ''BMJ'' ότι η χρήση βενζοδιαζεπινών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer.

Η έρευνα αφορούσε περίπου 2.000 περιστατικά νόσου Alzheimer σε ενήλικες άνω των 66 ετών, που ζούσαν στο Κεμπέκ και λάμβαναν βενζοδιαζεπίνες.

Οι συμμετέχοντες συγκρίθηκαν με περίπου 7.000 υγιείς ανθρώπους ίδιας ηλικίας που ζούσαν στην ίδια κοινότητα.
Ενώ φάνηκε αυξημένος κίνδυνος σε όσους λάμβαναν βενζοδιαζεπίνες το είδος της σχέσης δεν είναι σαφές.

Ο Dr Eric Karran, του Alzheimer's Research UK, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει σχέση μεταξύ της χρήσης βενζοδιαζεπινών και της νόσου Alzheimer, αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την αιτία που βρίσκεται πίσω από τη σχέση,

‘Ενας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι οι βενζοδιαζεπίνες αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως το άγχος και οι διαταραχές ύπνου, που μπορεί να είναι πρώιμες ενδείξεις νόσου του Alzheimer.

 

Πηγές:
''BMJ''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]