Οι ηλικιωμένοι πράγματι μπορούν να πεθάνουν από ‘’ραγισμένη καρδιά’’, επειδή το πένθος εξασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ερευνητές του University of Birmingham, στη Βρετανία, ανακάλυψαν ότι το πένθος στους ηλικιωμένους προκαλεί ανισορροπία στις ορμόνες του στρες η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Immunity and Ageing’’, εστίασε σε 100 συμμετέχοντες, μισοί από τους οποίους ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω και οι υπόλοιποι 18 έως 45 ετών. Οι νεότερης ηλικίας ασθενείς φάνηκε να έχουν πιο ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη ‘’ραγισμένη καρδιά’’.

Η ερευνήτρια, Dr. Anna Phillips, του University of Birmingham, πιστεύει ότι αυτό αποτελεί την απάντηση στο γιατί βλέπουμε ορισμένες φορές ένα σύζυγο να πεθαίνει σύντομα μετά τον θάνατο του άλλου ο οποίος αποτελεί την κύρια κοινωνική του στήριξη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι συνταγογράφηση συμπληρωμάτων ορμονών σε περιόδους μεγάλου στρες μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στο μετριασμό της επίδρασης του πένθους στο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Πηγές:
‘’Immunity and Ageing’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο