Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ενδεχομένως μπορεί να αναπληρώνει ορισμένες από τις αρχικές αλλαγές που εμφανίζονται στη νόσο του Alzheimer, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Nature Neuroscience’’.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι ορισμένοι άνθρωποι αποκτούν επιπλέον νευρική ισχύ για να βοηθηθεί η διατήρηση της ικανότητας να σκέφτονται.
Επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην αιτία που μόνο ορισμένοι άνθρωποι με αρχικά σημάδια της πάθησης εμφανίζουν στη συνέχεια σοβαρή εξασθένηση της μνήμης.

Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι διαδικασίες.
Η έρευνα επιστημόνων του University of California, πραγματοποιήθηκε σε 71 ενήλικες που δεν είχαν σημάδια νοητικής εξασθένησης.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου έδειξαν ότι 16 από τους μεγαλύτερους συμμετέχοντες είχαν συσσωρεύσεις αμυλοειδούς.
Ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να απομνημονεύσουν σειρά φωτογραφιών με λεπτομέρειες, ενώ χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα για να παρακολουθηθεί η εγκεφαλική δραστηριότητα.

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να θυμηθούν την ουσία και έπειτα τη λεπτομέρεια όλων των φωτογραφιών που είχαν δει.
Και οι 2 ομάδες είχαν εξίσου καλή επίδοση αλλά όσοι είχαν συσσωρεύσεις αμυλοειδούς στον εγκέφαλο εμφάνισαν περισσότερη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν θυμήθηκαν τις εικόνες με λεπτομέρειες.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτό υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλός τους έχει ικανότητα να προσαρμόζεται και να αναπληρώνει βλάβες που προκαλούνται από την πρωτεΐνη.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι χρειάζεται να καταλάβουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι με συσσώρευση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης είναι καλύτεροι στο να χρησιμοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου τους σε σχέση μα άλλους.

Ο ερευνητής Dr William Jagust, πιστεύει ότι είναι πιθανό άνθρωποι που περνούν μια ζωή με δραστηριότητας που διεγείρουν τη νόηση έχουν εγκέφαλο που μπορεί καλύτερα να προσαρμόζεται σε δυνητική βλάβη.

 

Πηγές:
‘’Nature Neuroscience’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα