Αρκετές αυτοάνοσες νόσοι έχουν συνδεθεί -και μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο- με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 Φινλανδούς με διατροφικές διαταραχές, ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν αυτοάνοση νόσο σε σχέση με υγιείς ανθρώπους.

Η ερευνήτρια, Anu Raevuori, του University of Helsinki, δήλωσε έκπληκτη σχετικά με την ισχυρή σχέση που ανακάλυψε, μεταξύ των αυτοάνοσων νόσων και των διατροφικών διαταραχών.

Το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να συμβάλλει στην αρχή και στα συνεχιζόμενα προβλήματα των διατροφικών διαταραχών, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Επίσης, άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές ήταν περισσότερο κατά 2 φορές πιθανό να εμφανίζουν ενδοκρινικές νόσους, ιδιαίτερα διαβήτη τύπου 1 και γαστρεντερικές διαταραχές, όπως νόσο του Crohn.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''PLoS One.''
Σε διάστημα 16 ετών, οι ερευνητές εξέτασαν 2.342 ανθρώπους για βουλιμία, ανορεξία και υπερτροφία. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν σε μονάδα διατροφικών διαταραχών στο Ελσίνκι.

Κάθε ασθενής συνεκρίθη στη συνέχεια με 4 υγιείς ανθρώπους που ταιριάστηκαν στην ηλικία και το φύλο. Επίσης αναλύθηκαν στοιχεία 30 αυτοάνοσων νόσων από αρχεία νοσοκομείου, από το 1969 έως το 2010.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 8,9% των ανθρώπων με διατροφικές διαταραχές και το 5,4% των υγιών είχαν διαγνωστεί τουλάχιστον με μια αυτοάνοση νόσο μέχρι το τέλος της έρευνας.

Η αυτοάνοση νόσος ήταν πιο κοινή σε άντρες με νευρική βουλιμία παρά σε γυναίκες με τη συγκεκριμένη διαταραχή.
Η Raevuori δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να υποβιβάσει την ψυχολογική πλευρά των διαταραχών, που αδιαμφισβήτητα παίζει σημαντικό ρόλο. Αντίθετα, τα ευρήματα οδηγούν σε ερωτήσεις σχετικά με το τι είναι ψυχολογικό και τι βιολογικό και σε ποια έκταση μπορούν να διαχωριστούν.

 

Πηγές:
''PLoS One.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας