Για πολλούς ανθρώπους το να υποβληθούν σε εγχείρηση και άλλες μεθόδους που χρειάζονται αναισθησία μπορεί να φέρει άγχος.

Ορισμένοι άνθρωποι φοβούνται ότι δεν θα ξυπνήσουν ποτέ μετά την αναισθησία.

Επίσης, σπάνια αλλά ανησυχητική είναι η πιθανότητα ανάκτησης της συνείδησης πριν τη λήξη της εγχείρησης.
Η κατάσταση, που είναι γνωστή ως τυχαία επίγνωση κατά τη γενική αναισθησία, ανησυχεί και τους ασθενείς και τους αναισθησιολόγους.
Νέα έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της, βρίσκει ότι περίπου 1 σε κάθε 19.000 ανθρώπους ξυπνά ή έχει επίγνωση του περιβάλλοντός του μετά τη λήψη αναισθησίας.

Τα περιστατικά τυχαίας εγρήγορσης κατά τη γενική αναισθησία δεν είναι τόσα πολλά όσο εκτιμούσαν οι ειδικοί. Σε προηγούμενους υπολογισμούς, ειδικοί ανέφεραν ότι 1 στους 600 χειρουργικούς ασθενείς εμφάνισαν τυχαία επίγνωση κατά τη διάρκεια της αναισθησίας.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Anaesthesia’’, βασίζεται σε έρευνα 3 ετών του Royal College of Anaesthetists και του Association of Anaesthetists της Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Περιέλαβε περισσότερες από 300 νέες εκθέσεις στο θέμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα περισσότερα επεισόδια τυχαίας επίγνωσης είναι σύντομα και συνήθως συμβαίνουν πριν ή μετά την εγχείρηση.
Ωστόσο, δυστυχώς, το 51% των επεισοδίων οδήγησαν σε σοβαρή δυσφορία και το 41% προκάλεσαν μακροπρόθεσμη ψυχική βλάβη στους ασθενείς, που ανέφεραν αισθήματα που περιλάμβαναν υπερβολικό φόβο και πανικό.

Ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν ότι αισθάνονταν σωματικές αισθήσεις κατά τα επεισόδια, όπως τσίμπημα, τράβηγμα, πόνο, παράλυση και πνιγμό. Στις χειρότερες των περιστάσεων οι ασθενείς δήλωσαν ότι υπέφεραν από μακροχρόνια διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Μια ασθενής περιέγραψε τι συνέβη όταν είχε ένα τέτοιο επεισόδιο κατά τη διάρκεια ορθοδοντικής επέμβασης, στην ηλικία των 12 ετών.
Ξαφνικά, ήξερα ότι κάτι πήγαινε λάθος, δήλωσε. Μπορούσα να ακούω φωνές γύρω μου και συνειδητοποίησα με τρόμο ότι είχα ξυπνήσει στη μέση μιας επέμβασης αλλά δεν μπορούσα να κινήσω τους μύες. Αναρωτιόμουν αν θα πεθάνω.

Ανέφερε ότι υπέφερε από εφιάλτες για περισσότερα από 15 χρόνια.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς φαίνεται πως βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση τυχαίας επίγνωσης κατά τη διάρκεια αναισθησίας κατά τη διάρκεια καισαρικής τομής και καρδιοθωρακικής εγχείρησης αν είναι παχύσαρκες ή όταν υπάρχει δυσκολία να ελεγχθεί ο αεραγωγός στην έναρξη της διαδικασίας.

Ο καθηγητής, Jaideep Pandit, δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η χρήση μυοχαλαρωτικών, που εμποδίζουν τον ασθενή να κινείται.

 

Πηγές:
‘’Anaesthesia’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις