Νέα σουηδική έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών με υψηλά λιπαρά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Το εύρημα φαίνεται να αντιτίθεται στην τρέχουσα οδηγία που συνιστά άνθρωποι με διαβήτη να επιλέγουν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά όταν είναι εφικτό.

Η νέα έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της European Association for the Study of Diabetes (EASD). Δείχνει ότι άνθρωποι που κατανάλωναν 8 ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών με υψηλά λιπαρά την ημέρα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους κατανάλωναν μια ή λιγότερες μερίδες την ημέρα.

Η έρευνα περιέλαβε 26.930 ανθρώπους (60% γυναίκες), ηλικίας 45 έως 74 ετών. Κατά τη διάρκεια 14 ετών παρακολούθησης, 2.860 άνθρωποι είχαν διαβήτη τύπου 2.

Εκτιμάται ότι τα διατροφικά λιπαρά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.
.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η αντικατάσταση υψηλών επιπέδων κορεσμένων λιπαρών με ‘’καλά’’ ακόρεστα θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθηθεί η πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Ορισμένοι ειδικοί υποδεικνύουν ότι φυτικές πηγές λιπαρών είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με ζωικές πηγές.
Άλλες έρευνες αναφέρουν ότι η κατανάλωση πολλών γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί ενδεχομένως να είναι προστατευτική.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν καταναλώσετε τουλάχιστον 28 γραμμάρια παγωτό την ημέρα ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 μειώνεται κατά 15% σε σύγκριση με μικρότερη κατανάλωση παγωτού.

Γιαούρτια και γάλα με περιεχόμενο λιπαρών περίπου 3% επίσης μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 20% όταν συγκρίθηκαν άνθρωποι που έπιναν 177 ml την ημέρα με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η ερευνήτρια Ulrika Ericson, του Lund University Diabetes Center, στη Σουηδία, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι σε αντίθεση με τα ζωικά λιπαρά, γενικά τα λιπαρά που είναι συγκεκριμένα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί ενδεχομένως να έχουν ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ