Ένας νέος συνδυασμός φαρμάκων κατά της ηπατίτιδας C, εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C πολλαπλών γονοτύπων.

Ο νέος συνδυασμός που είναι αποτελεσματικός μέχρι και 100%, χορηγείται από το στόμα.
Η έγκριση της Ε.Ε. αφορούσε το daclatasvir, χορηγούμενο σε συνδυασμό με τo sofosbuvir. Ο συνδυασμός των δύο φαρμακευτικών ουσιών, απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών με ηπατίτιδα C στην Ε.Ε., και συμπεριλαμβάνει και ασθενείς με προχωρημένη ηπατική νόσο, γονότυπο 3 και ανεπαρκή θεραπεία με αναστολείς πρωτεάσης.

Σε σχετική ανακοίνωση της Bristol Myers Squibb για την έγκριση του daclatasvir, επισημαίνεται ότι πρόκειται για έναν ισχυρό, παν-γονοτυπικό αναστολέα του συμπλέγματος αντιγραφής της NS5A (in vitro), για χρήση σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα για τη θεραπεία του ιού της χρόνιας ηπατίτιδας C (HCV) σε γονοτύπους 1, 2, 3 και 4 σε ενήλικες ασθενείς.

Σε κλινικές μελέτες, ο συνδυασμός του daclatasvir (ντακλατασβίρη) με sofosbuvir (σοφοσμπουβίρη) είναι ένα πλήρως από του στόματος σχήμα χωρίς ιντερφερόνη με ποσοστά αποτελεσματικότητας θεραπείας έως και 100%, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με προχωρημένη ηπατική νόσο, γονότυπο 3 και εκείνων που δεν είχαν ανταποκριθεί στο παρελθόν στη θεραπεία με τους αναστολείς πρωτεάσης. Το daclatasvir είναι ο πρώτος αναστολέας του συμπλέγματος NS5A που εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και θα διατίθεται για χρήση σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, προσφέροντας μια πιο σύντομη διάρκεια θεραπείας (12 ή 24 εβδομάδων), έναντι των 48 εβδομάδων με τα σχήματα ιντερφερόνης και ριμπαβιρίνης.

Η πρόσφατη έγκριση επιτρέπει την κυκλοφορία του daclatasvir και στα 28 κράτη- μέλη της Ε.Ε. Η άδεια κυκλοφορίας για το daclatasvir ακολούθησε μια ταχεία διαδικασία αξιολόγησης από την Επιτροπή για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP), χαρακτηρισμός που αφορά σε νέα φάρμακα τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία.

«Η αντιμετώπιση του ιού της Hπατίτιδας C είναι δύσκολη και απαιτεί πολλαπλούς τρόπους καταπολέμησης. Με την έγκριση του daclatasvir, διαθέτουμε μια νέα κατηγορία φαρμάκου που καταπολεμά τον ιό με δύο τρόπους: αναστέλλοντας την αντιγραφή και τη συγκέντρωση του ιού και, όταν συνδυάζεται με άλλες ενώσεις, το αποτέλεσμα είναι συχνά η ίαση ακόμη και μεταξύ των ασθενών που θεραπεύονται με δυσκολία», δήλωσε ο Michael P. Manns, MD, Καθηγητής και Πρόεδρος, Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή του Ανόβερου, Γερμανία.

Από τα 9 εκατομμύρια άτομα που εκτιμάται ότι πάσχουν από HCV στην Ε.Ε., ο γονότυπος 1 είναι ο πιο συχνός, ωστόσο η κατανομή του ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Η επιβάρυνση της ηπατικής νόσου και άλλων νοσημάτων που προκύπτουν από τη λοίμωξη HCV είναι κρίσιμη στην Ευρώπη, όπου η HCV ευθύνεται για το 63% των μεταμοσχεύσεων ήπατος σε ασθενείς με ηπατική νόσο που σχετίζεται με ιό. Οι πληθυσμοί ασθενών με υψηλές ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες περιλαμβάνουν εκείνους με προχωρημένη ηπατική νόσο, ανεπαρκή θεραπεία με αναστολείς πρωτεάσης, γονότυπο 3, ασθενείς με συνυπάρχουσα λοίμωξη HIV και εκείνους που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

«Η εξάλειψη της HCV είναι προ των πυλών και με την πρόσφατη έγκριση, το daclatasvir, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, θα είναι μια σημαντική επιλογή για την επίτευξη ίασης σε πολλαπλούς γονότυπους HCV και τύπους ασθενών για εκείνους στην Ε.Ε. που έχουν απόλυτη ανάγκη από νέες θεραπευτικές επιλογές», δήλωσε ο Emmanuel Blin, Επικεφαλής του τμήματος Worldwide Commercialization της Bristol- Myers Squibb. «Είμαστε περήφανοι για την ανακάλυψη, ανάπτυξη και, πλέον, την κυκλοφορία στην αγορά του πρώτου στην κατηγορία του αναστολέα του συμπλέγματος αντιγραφής NS5A. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με τις αρχές υγείας της Ε.Ε. ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα σχήματα με βάση το daclatasvir θα διατεθούν το συντομότερο δυνατό σε ασθενείς».

Η έγκριση του daclatasvir στηρίζεται σε δεδομένα από πολλαπλές μελέτες, όπως η ανοιχτή, τυχαιοποιημένη μελέτη του daclatasvir με sofosbuvir σε γονότυπους 1, 2 και 3, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών χωρίς ανταπόκριση σε προηγούμενη θεραπεία με telaprevir (τελαπρεβίρη) ή boceprevir (μποσεπρεβίρη) και ασθενών με ίνωση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σχήμα του daclatasvir με sofosbuvir πέτυχε SVR12 (παρατεταμένη ιολογική ανταπόκριση 12 εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας, ίαση) στο 99% των πρωτοθεραπευόμενων ασθενών με HCV γονοτύπου 1, στο 100% των ασθενών με γονότυπο 1 που είχαν αποτύχει στη θεραπεία με telaprevir ή boceprevir, στο 96% εκείνων με γονότυπο 2 και στο 89% των ασθενών με γονότυπο 3.3.

Επιπλέον, το θεραπευτικό σχήμα κατέδειξε χαμηλά ποσοστά διακοπής της θεραπείας (<1%) λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών (ΑΕ). Το ποσοστό των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών (ΣΑΕ) ήταν χαμηλό (4,7%). Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κόπωση, κεφαλαλγία και ναυτία. Σε όλες τις κλινικές μελέτες, τα σχήματα με βάση το daclatasvir ήταν γενικά επαρκώς ανεκτά με χαμηλά ποσοστά διακοπής της θεραπείας σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών. Σε μελέτες για το daclatasvir που έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, έχουν συμπεριληφθεί περισσότεροι από 5.500 ασθενείς που λαμβάνουν μια σειρά από πλήρως από του στόματος σχήματα και την τρέχουσα τυπική θεραπεία με ιντερφερόνη.

Η ασφάλεια του daclatasvir για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C έχει αποδειχθεί σε διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών που περιλαμβάνουν ηλικιωμένους ασθενείς, ασθενείς με προχωρημένη ηπατική νόσο, ασθενείς μετά από μεταμόσχευση ήπατος και ασθενείς με συνυπάρχουσα λοίμωξη HIV. Δεν σημειώθηκε κανένα σημαντικό ζήτημα ασφαλείας σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με daclatasvir σε όλες τις κλινικές μελέτες και στο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης. Αρκετές από αυτές τις μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη. Η μονοθεραπεία με daclatasvir δεν συνιστάται. Η εμπορική διάθεση του daclatasvir στην Ε.Ε. θα καθοριστεί από κάθε κράτος- μέλος χωριστά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]