Μια μόνο δόση ευρέως χρησιμοποιούμενου αντικαταθλιπτικού μπορεί να αλλάξει γρήγορα τον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους, υποδεικνύει αρχική έρευνα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του ‘’Current Biology’’, είναι ένα βήμα πιο κοντά στην καλύτερη κατανόηση της ανταπόκρισης του εγκεφάλου στα αντικαταθλιπτικά.

Ειδικοί δήλωσαν ότι ελπίζουν πως τελικά θα μπορέσουν να προβλέπουν ποιοι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι πιθανό να ωφεληθούν από ένα φάρμακο και ποιοι θα έχουν καλύτερη εικόνα με διαφορετική επιλογή.

Σε μικρή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε υγιείς εθελοντές, ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια δόση του αντικαταθλιπτικού escitalopram φάνηκε να μειώνει προσωρινά τη συνδεσιμότητα μεταξύ ομάδων νευρώνων στις περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου.

Εξαιρέθηκαν 2 περιοχές- ο θάλαμος και η παρεγκεφαλίδα- στις οποίες το φάρμακο ενισχύει τη συνδεσιμότητα.
Η έρευνα περιέλαβε 22 υγιείς ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία η οποία δείχνει ένδειξη της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου.

Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε 3 τομογραφίες σε διαφορετικές ημέρες. Μετά την αρχική ακολούθησε η δεύτερη, 3 ώρες μετά τη χορήγηση του αντικαταθλιπτικού, και η τρίτη πραγματοποιήθηκε 3 ώρες μετά τη λήψη ενός placebo.

Το escitalopram ανήκει στην κατηγορία των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης.

Η ερευνήτρια Dr. Julia Sacher, του Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences, στη Λειψία, δήλωσε ότι οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης επηρεάζουν τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου αμέσως και ότι οι αλλαγές περιλαμβάνουν όλο τον εγκέφαλο.
Είναι πιθανό οι αλλαγές να αποτελούν πρώτο βήμα στην επανασχεδίαση του εγκεφάλου πριν βελτιώσουν τα φάρμακα, τα συμπτώματα.
Η Sacher δήλωσε ότι χρειάζεται νέα έρευνα πριν αποδειχτούν χρήσιμα τα ευρήματα.

Οι ερευνητές ελπίζουν να ανακαλύψουν συγκεκριμένες διαφορές στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου μεταξύ ασθενών με κατάθλιψη που τελικά ανταποκρίνονται σε ένα αντικαταθλιπτικό και σε όσους δεν ανταποκρίνονται.

 

Πηγές:
'’Current Biology’’,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]