Νέα ανάλυση προηγούμενων ερευνών, συνδέει το παρατεταμένο καθισιό στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Με βάση δεκάδες έρευνες σε εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καθιστική συμπεριφορά συνδεόταν με 25% υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος κατάθλιψη σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έκαναν καθιστική ζωή.

Η έρευνα έχει περιορισμούς, δήλωσε ο Long Zhai, του Qingdau University Medical College, στην Shangong, αλλά υποδεικνύει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι καλή συνταγή για την πρόληψη της κατάθλιψης.

Η Megan Teychenne, από το Deakin University, στη Μελβούρνη, η οποία δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι αν και ήταν προσεκτική έρευνα, παραμένουν αναπάντητες ερωτήσεις

Μεταξύ αυτών είναι αν η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης ή αν όσοι πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να ακολουθούν καθιστική ζωή, δήλωσε η Teychenne.

Για την έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’British Journal of Sports Medicine’’, ο Zhai συνδύασε και ανέλυσε και πάλι τα ευρήματα 193.166 συμμετεχόντων 24 ερευνών οι οποίες εξέταζαν τα επίπεδα της καθιστικής συμπεριφοράς και τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Δυο από τις έρευνες πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία, 4 στην Ασία, 7 στην Αμερική και 11 στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με την πιο καθιστική συμπεριφορά είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους είχαν τη λιγότερο καθιστική ζωή.

Η ερευνητική ομάδα επίσης είδε διαφορές με βάση το είδος της καθιστικής ζωής.

‘Οσοι είχαν ως πιο συχνή καθιστική συνήθεια να παρακολουθούν τηλεόραση είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη, ενώ όσοι περνούσαν το χρόνο καθισιού στον υπολογιστή ή στο διαδίκτυο είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο.

Η ανάλυση δεν εξέτασε τις αιτίες πίσω από τις σχέσεις. Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι περισσότερες από τις περιλαμβανόμενες έρευνες έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως νόσους που θα μπορούσαν να εξηγούν την καθιστική συμπεριφορά, την κατάθλιψη ή και τα 2.
Η ερευνητική ομάδα, επίσης σημειώνει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η κατάθλιψη να οδηγεί σε καθιστικές συμπεριφορές.

Παρόλα αυτά, το ότι τα 2 συνδυάζονται είναι αρκετό για να αποδείξει ότι το αντίδοτο μπορεί να είναι η περισσότερη δραστηριότητα.

 

Πηγές:
‘’British Journal of Sports Medicine’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο