Αν θέλετε να προστατεύσετε το παιδί σας από την κατάθλιψη, το να γνωρίζετε ότι η προσωπικότητα μπορεί να αλλάξει, ενδεχομένως βοηθά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μια χαμηλού κόστους, εφάπαξ παρέμβαση που εκπαιδεύει τους εφήβους σχετικά με τη μεταβλητή φύση των χαρακτηριστικών προσωπικότητας μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την αύξηση στα συμπτώματα κατάθλιψης.

Ο ερευνητής, David Scott Yeager, του University of Texas, στο Austin, δήλωσε έκπληκτος από το ότι μια σύντομη έκθεση στο μήνυμα ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν-κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου όπως είναι οι πρώτες εβδομάδες του γυμνασίου- θα μπορούσε να εμποδίσει την αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι πολλά περιστατικά μείζονος κατάθλιψης εμφανίζονται στην εφηβεία.
Ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα παρέμβασης με 600 εφήβους.

Φοιτητές επιλέχτηκαν τυχαία να συμμετάσχουν στην παρεμβατική αγωγή ή σε παρόμοια δραστηριότητα, ενώ δεν γνώριζαν ότι αξιολογούνται από τους ερευνητές.

Εννέα μήνες αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ποσοστά κλινικώς σημαντικών συμπτωμάτων κατάθλιψης αυξήθηκαν περίπου κατά 39% σε φοιτητές της ομάδας ελέγχου, σε ευθυγράμμιση με προηγούμενη έρευνα για την κατάθλιψη στους εφήβους.

Φοιτητές που έμαθαν για την αλλαγή που μπορεί να επέλθει στην προσωπικότητα, αντίθετα, δεν έδειξαν αύξηση στα συμπτώματα κατάθλιψης ακόμα και αν είχαν δεχτεί κοροϊδίες.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η παρέμβαση επηρέαζε συγκεκριμένα τα καταθλιπτικά συμπτώματα της αρνητικής διάθεσης, αισθήματα αναποτελεσματικότητας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Clinical Psychological Science’’.

 

Πηγές:
‘’Clinical Psychological Science’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα