Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου όπως έχουν συνταγογραφηθεί μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο στη μείωση του κινδύνου να γεννήσει μια μητέρα παιδί με αυτισμό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μητέρες παιδιών με αυτισμό ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να έχουν λάβει συμπληρώματα σιδήρου πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση με όσες είχαν παιδιά που φάνηκε να αναπτύσσονται φυσιολογικά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι μητέρες 35 ετών και άνω που είχαν χαμηλή πρόσληψη σιδήρου είχαν 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό.

Άλλες με υψηλότερο επίπεδο κινδύνου ήταν γυναίκες με μεταβολικές καταστάσεις, όπως παχυσαρκία, υπέρταση ή διαβήτη.

Σε όλες τις γυναίκες της έρευνας, η υγιής ποσότητα διατροφικού και συμπληρωματικού σιδήρου φάνηκε να μειώνει, γενικά, τον κίνδυνο αυτισμού.
Η ερευνήτρια, Rebecca Schmidt, του University of California, στο Davis, δήλωσε ότι ενώ η έρευνα πρέπει να αναπαραχθεί ενισχύει την τρέχουσα πρακτική σχετικά με τη λήψη της συνιστώμενης δόσης βιταμινών και φολικού οξέως στην εγκυμοσύνη.

Η έλλειψη σιδήρου στην αρχή της ζωής έχει φανεί πως βλάπτει τη σκέψη, την κινητική ανάπτυξη, την κοινωνικότητα και την ανάπτυξη της γλώσσας.

Η Schmidt δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες των ίδιων ερευνητών και άλλων, παρατήρησαν σχέση μεταξύ των επιπέδων σιδήρου και του αυτισμού. Παιδιά με αυτισμό συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου, που θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν απορροφούν ή δεν μεταβολίζουν αποτελεσματικά τον σίδηρο.

Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την αρχική ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, μυελίνωσης και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, εξήγησε η Schmidt. Οι 3 παράγοντες έχουν συνδεθεί με τον αυτισμό σε άλλες έρευνες, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές έμαθαν επίσης ότι τα παιδιά με αυτισμό, στην έρευνα, ήταν περισσότερο πιθανό να γεννηθούν νωρίτερα σε σχέση με όσα είχαν τη συνήθη ανάπτυξη.

Οι μητέρες τους ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά όχι πτυχίο, να είναι καπνίστριες και λιγότερες πιθανότητες να έχουν ιδιωτική ασφάλεια και δικό τους σπίτι.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’American Journal of Epidemiology’’, περιέλαβε 520 ζευγάρια μητέρων και παιδιών με αυτισμό και 346 ζευγάρια μητέρων και φυσιολογικά αναπτυσσόμενων παιδιών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την πρόσληψη σιδήρου από τη μητέρα, περιλαμβανομένων βιταμινών, δημητριακών πρωινού και άλλων διατροφικών συμπληρωμάτων, τους 3 μήνες πριν τη σύλληψη μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης και κατά τον θηλασμό.

Η πρόσληψη σιδήρου από μητέρες παιδιών με αυτισμό ήταν χαμηλότερη από αυτή μητέρων παιδιών που αναπτύχθηκαν φυσιολογικά, ιδιαίτερα τους μήνες πριν και κατά τη διάρκεια της έναρξης της εγκυμοσύνης.

Αν και η έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ της χαμηλής πρόσληψης σιδήρου και της εμφάνισης αυτισμού δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

 

 

Πηγές:
‘’American Journal of Epidemiology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις