To στρες των παιδιών σχολικής ηλικίας έχει ενδεχομένως αρνητικές επιπτώσεις στον μεταβολισμό των οστών.

Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό «Journal of Bone and Mineral Research», στην οποία παρατηρήθηκαν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και προϊόντα μετατροπής κορτιζόλης στα ούρα σε συνδυασμό με διαταραχή στη δομή των οστών.

Το στρες οδηγεί το σώμα στην απελευθέρωση κορτιζόλης από το φλοιό των επινεφριδίων, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις την απώλεια της οστικής ουσίας, η οποία σε μεγάλη ηλικία οδηγεί σε οστεοπόρωση. Το στρες εμφανίζεται και στην παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Thomas Remer, από το Τμήμα Διατροφής και Επιστημών Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, μελέτησε 175 παιδιά και εφήβους ηλικίας από 6 - 18 ετών, για να διαπιστωθεί αν το στρες έχει επίδραση στο μεταβολισμό των οστών τους. Τα επιλεγμένα παιδιά της μελέτης έδωσαν δύο δείγματα ούρων σε διάστημα ενός έτους.

Στο δεύτερο δείγμα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν παράλληλα και μια αξονική τομογραφία του αντιβραχίου για κάθε συμμετέχοντα. Ανακάλυψαν μετά από αυτό έναν σημαντικό συσχετισμό: όσο υψηλότερη ήταν η συγκέντρωση της κορτιζόλης και των προϊόντων μετατροπής κορτιζόλης στα ούρα, τόσο πιο «εύθραυστα» ήταν τα κόκκαλα.

Η μελέτη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αυτό να σχετίζεται παράλληλα και με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. O ερευνητής Remer κρίνει ως ανησυχητικά τα αποτελέσματα, επειδή το οστό φτάνει στο υψηλότερο σημείο της μεταλλοφορίας του κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης, η οστική πυκνότητα μειώνεται συνεχώς, ενώ μια χαμηλή «μέγιστη οστική μάζα» σε νεαρή ηλικία θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση σε μεγάλη ηλικία.

Η ανησυχία των αποτελεσμάτων έγινε ακόμη πιο έντονη επειδή τα επίπεδα κορτιζόλης στα ούρα δεν ήταν ασυνήθιστα υψηλά. Ωστόσο, παρατηρήθηκε επίδραση στο μεταβολισμό των οστών, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι και το παραμικρό άγχος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτρέψει αυτές τις επιβλαβείς επιδράσεις, ισχυρίζεται ο Remer. Μελέτες σε ενήλικες έχουν δείξει ότι πλούσια διατροφή σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Μήλα, πορτοκάλια, πατάτες ή σπανάκι, συμβάλλουν επίσης στην καλή υγεία των οστών, λέει ο ερευνητής που τώρα θέλει να εξετάσει εάν τα επίπεδα της κορτιζόλης μειώνονται μέσω στοχευμένης διατροφής.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιταλία: η Mελόνι βάζει εμπόδια στις αμβλώσεις
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση