Νέα σημαντικά δεδομένα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του φετινού Πανευρωπαϊκού Συνέδριου Παθήσεων Αμφιβληστροειδούς (EURETINA) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο, για τη χρήση των ουσιών ranibizumab και ocriplasmin.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα δεδομένα για το ranibizumab στο EURETINA, υποστηρίζουν το καλά χαρακτηρισμένο και μακροχρόνια εδραιωμένο προφίλ ασφάλειάς του, ενώ παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη για το ρόλο του ως τη μοναδική anti-VEGF θεραπεία με πρωτοποριακή αποτελεσματικότητα και έγκριση για πέντε οφθαλμικές ενδείξεις.

Συγκεκριμένα το ranibizumab, κυκλοφορεί σε πάνω από 100 χώρες για τη θεραπεία της υγρής μορφής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (υγρής μορφής AMD), της διαταραχής της όρασης λόγω διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας (DME) και της διαταραχής της όρασης λόγω οιδήματος της ωχράς κηλίδας μετά από απόφραξη αμφιβληστροειδικής φλέβας (RVO κλάδου ή κεντρική RVO). Επιπλέον, σε πάνω από 70 χώρες ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με διαταραχή της όρασης λόγω χοριοειδικής νεοαγγείωσης (CNV) ως αποτελέσματος παθολογικής μυωπίας (μυωπική CNV).

Η χρήση της ουσίας ranibizumab έχει ένα καλά εδραιωμένο προφίλ ασφάλειας που υποστηρίζεται από 43 κλινικές μελέτες και πλούσια εμπειρία σε πραγματικό περιβάλλον. Το προφίλ ασφάλειάς της τεκμηριώνεται με ένα πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης στο οποίο εντάχθηκαν πάνω από 12.500 ασθενείς με διάφορες ενδείξεις και υπάρχουν πάνω από 2,4 εκατομμύρια έτη έκθεσης ασθενών- θεραπείας από τη στιγμή της κυκλοφορίας της στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2006.

Στο συνέδριο EURETINA παρουσιάστηκαν επίσης σημαντικά δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για τη χρήση του ocriplasmin της φαρμακευτικής εταιρείας Alcon. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη στο Cole Eye Institute του Cleveland Clinic, το ocriplasmin επέδειξε υψηλό ποσοστό λύσης και αποκατάστασης της υαλοειδοωχρικής σύμφυσης (VMA) και της οπής ωχράς κηλίδας (MH).

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τη σχετιζόμενη με την όραση ποιότητα ζωής που βίωσαν οι ασθενείς μετά τη θεραπεία με τη χρήση του ocriplasmin. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι αυτοί οι ασθενείς παρουσίασαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στη σχετιζόμενη με την όραση λειτουργικότητά τους σε σύγκριση με τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ένεση με εικονικό φάρμακο.

Το ocriplasmin της Alcon συστήνεται για μη χειρουργική θεραπεία εφάπαξ δόσης σε άτομα που πάσχουν από υαλοειδοωχρική έλξη (VMT), μια προϊούσα διαταραχή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της όρασης, που προκαλούν αναπηρία και απώλεια της κεντρικής όρασης, καθώς και τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα