Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών- Μαιευτών Περιφέρειας Εφετείου Ναυπλίου (ΝΠΔΔ), με Πρόεδρο τον κ. Μιχάλη Μώρο, διοργάνωσε επιτυχώς το «13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιών- Μαιευτών» με θέμα «Τεκμηρίωση στη Μαιευτική», από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, στο Ξενοδοχείο “Amalia”, στο Ναύπλιο, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM).

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις διακριμένων επιστημόνων κι ερευνητών από πολλούς επιστημονικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων ο Καθηγητής Κύπρος Νικολαϊδης και η Καθηγήτρια Soo Downe.

Παράλληλα, λειτουργούσαν τρεις αίθουσες, όπου πραγματοποιήθηκαν 8 κλινικά και θεωρητικά φροντιστήρια, 18 στρογγυλές τράπεζες, συμπόσιο με θέμα την ιστορία, τη φιλοσοφία και τη λαογραφία της Μαιευτικής, καλλιτεχνική εκδήλωση, ενώ προβλήθηκε σε παγκόσμια πρώτη το ντοκιμαντέρ “Microbirth” για τις επιπτώσεις της καισαρικής τομής στη μετέπειτα ζωή των βρεφών.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το Συνέδριο, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Η αυξημένη ανάγκη για ενίσχυση της μαιευτικής φροντίδας στην Ελλάδα, καθώς φαίνεται να σχετίζεται θετικά με ευνοϊκούς περιγεννητικούς δείκτες.
  • Ο έντονος προβληματισμός που απορρέει από τα υψηλά ποσοστά καισαρικών τομών που παρατηρούνται στον Ελλαδικό χώρο και απαιτείται άμεση παρέμβαση με στόχο τη μείωσή τους.
  • Η εκπαίδευση των Μαιών-Μαιευτών στο screening για τον έγκαιρο εντοπισμό ψυχολογικών προβλημάτων στην περιγεννητική περίοδο.
  • Η συχνότητα αποκλειστικού μητρικού θηλασμού παραμένει χαμηλή και μειώνεται προοδευτικά μετά τον τοκετό. Έτσι, απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις και ανάλογη εκπαίδευση των Μαιών-Μαιευτών, οι οποίοι οφείλουν να αποτελούν πρωτεργάτες στην εγκατάστασή του στις λεχωΐδες.
  • Θα πρέπει να δημιουργηθούν κατευθυντήριες οδηγίες και να λειτουργήσουν δομές που θα επιτρέπουν την εκτέλεση τοκετών κατ’ οίκον, καθώς και παροχή μαιευτικής φροντίδας στο σπίτι, στα πλαίσια του συστήματος υγείας.
  • Η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τη μαιευτική φροντίδα, η οποία εκτός από τις ευνοϊκές της επιδράσεις στους περιγεννητικούς δείκτες, είναι ποιοτική και διευκολύνει το κράτος ώστε να δαπανά λιγότερα χρήματα- πόρους.

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ¨Πέμπτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό