Η αύξηση κατά αρκετά νούμερα του μεγέθους της φούστας μιας γυναίκας, στη μέση ηλικία, μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι αυξημένου κινδύνου για καρκίνο στο μαστό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Γυναίκες που αύξαναν κατά ένα νούμερο κάθε δεκαετία το μέγεθος της φούστας τους μετά την ηλικία των 25 ετών είχαν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο μαστού μετά την εμμηνόπαυση, δήλωσαν ερευνητές του College London.

Οι ερευνητές, αναφέρουν στο περιοδικό ‘’BMJ Open’’ ότι η παρακολούθηση του μεγέθους της φούστας από την ηλικία των 25 και πέρα μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί απλό τρόπο ελέγχου της αύξησης βάρους.

Η παχυσαρκία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο.

Η ερευνήτρια, καθηγήτρια Usha Menon, του Department of Women's Cancer, δήλωσε ότι αν το μέγεθος της φούστας μπορεί να επιβεβαιωθεί από άλλους ως καλός προγνωστικός παράγοντας του κινδύνου για καρκίνο στο μαστό σε μεγαλύτερες γυναίκες θα αποτελούσε πολύ απλό και εύκολο τρόπο παρακολούθησης της αύξησης του βάρους.

Η έρευνα παρακολούθησε περισσότερες από 90.000 γυναίκες, 50 έως 60 ετών, που ζούσαν στη Βρετανία.
Κατά τη διάρκεια των 3 ετών που διήρκεσε η έρευνα, 1.090 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο μαστού.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια αύξηση μονάδας στο βρετανικό μέγεθος φούστας, κάθε 10 χρόνια, μεταξύ της ηλικίας των 25 και της μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας, συνδέθηκε με 33% αύξηση του κινδύνου για καρκίνο στο μαστό.

Η αύξηση κατά 2 μεγέθη στη φούστα, την ίδια περίοδο, συνδέθηκε με 77% μεγαλύτερο κίνδυνο, αναφέρουν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα έχει ορισμένους περιορισμούς, καθώς βασίστηκε στο να μπορούν οι γυναίκες να θυμηθούν με ακρίβεια το μέγεθος της φούστας τους στην ηλικία των 25 ετών.

Ωστόσο, αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, θα μπορούσε να δώσει στις γυναίκες απλό και εύκολα κατανοητό μήνυμα σχετικά με τους κινδύνους της παχυσαρκίας.

 

Πηγές:
‘’BMJ Open’’ .

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο