Για την αντιμετώπιση της κοινωνική φοβίας, η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική και μπορεί να έχει αποτέλεσμα διαρκείας καιρό μετά τον τερματισμό της, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής, Evan Mayo-Wilson, του Johns Hopkins' Bloomberg School of Public Health, δήλωσε ότι τα καλά νέα είναι ότι η κοινωνική φοβία μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τώρα που γνωρίζουμε τι έχει καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει να βελτιώσουμε την πρόσβαση στην ψυχοθεραπεία για αυτούς που πάσχουν από κοινωνική φοβία.

Ο Mayo-Wilson και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία 13.164 συμμετεχόντων σε 101 κλινικές δοκιμές, που εμφάνιζαν σοβαρή και μακροχρόνια κοινωνική φοβία.

Περίπου 9.000 άνθρωποι έλαβαν φάρμακα ή χάπι placebo και περισσότεροι από 4.000 έλαβαν ψυχολογική παρέμβαση.

Τα στοιχεία συνέκριναν αρκετά είδη ψυχοθεραπείας και ανακάλυψαν ότι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία σε ατομική βάση ήταν η πιο αποτελεσματική.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι για ανθρώπους που δεν θέλουν την ψυχοθεραπεία ή που δεν έχουν πρόσβαση στη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αντικαταθλιπτικά -εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης- είναι αποτελεσματικά.

Ωστόσο, προειδοποιούν ότι τα φάρμακα μπορεί να συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες, ότι δεν δρουν καθόλου σε πολλούς ανθρώπους και ότι η βελτίωση των συμπτωμάτων δεν διαρκεί μετά τον τερματισμό λήψης.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’The Lancet Psychiatry.’’

 

Πηγές:
‘’The Lancet Psychiatry.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο