Οι ομαδικοί περίπατοι στη φύση μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε σχεδόν 2.000 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Walking for Health, της Βρετανίας, που διοργανώνει σχεδόν 3.000 ομαδικούς περιπάτους την εβδομάδα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που πρόσφατα πέρασαν από στρεσογόνο γεγονός, όπως σοβαρή νόσο, απώλεια εργασίας, γάμο, χωρισμό, ή θάνατο αγαπημένου είχαν σημαντική ενίσχυση της διάθεσης μετά από ομαδικούς περιπάτους στη φύση.

Η Dr. Sara Warber, του University of Michigan Medical School, δήλωσε ότι ακούμε ανθρώπους να λένε ότι αισθάνονται καλύτερα μετά από ένα περίπατο ή όταν βγαίνουν έξω αλλά δεν υπάρχουν πολλές έρευνες τέτοιου μεγέθους που να υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένες συμπεριφορές βελτιώνουν την ψυχική υγεία και ευεξία.

Η Warber, δήλωσε ότι το περπάτημα είναι οικονομική, χαμηλού κινδύνου και προσβάσιμη μορφή άσκησης και φάνηκε ότι σε συνδυασμό με τη φύση και την ομάδα μπορεί ενδεχομένως να γίνει ισχυρό όπλο κατά του στρες.

Εξήγησε ότι τα ευρήματα υποδεικνύον ότι κάτι τόσο απλό όσο το να λαμβάνει μέρος κάποιος σε περίπατο στην εξοχή με ομάδα μπορεί ενδεχομένως όχι μόνο να βελτιώσει τα καθημερινά θετικά συναισθήματα κάποιου αλλά και να συμβάλει σε μη φαρμακολογική προσέγγιση σε σοβαρές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη.

Η Warber, δήλωσε ότι δεδομένης της αύξησης των νόσων ψυχικής υγείας και της σωματικής αδράνειας στον ανεπτυγμένο κόσμο οι ερευνητές εξερευνούν συνεχώς νέους προσβάσιμους τρόπους να βοηθήσουν ανθρώπους να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη ποιότητα ζωής τους και την ευεξία.

Οι ομαδικοί περίπατοι σε τοπικά φυσικά περιβάλλοντα μπορεί ενδεχομένως να συμβάλουν σημαντικά στη δημόσια υγεία και να είναι ωφέλιμοι για να βοηθούν ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το στρες και να βελτιώσουν τα συναισθήματά τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ‘’Ecopsychology.’’

Πηγές:
‘’Ecopsychology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;