Επιστήμονες ανακάλυψαν τα αρχικά σημάδια του καρκίνου στο πάγκρεας.

Επιστήμονες του Dana-Farber Cancer Institute, του Massachusetts Institute of Technology, και άλλων οργανισμών, εντόπισαν μια αύξηση ορισμένων αμινοξέων που συμβαίνει πριν τη διάγνωση της νόσου, που είναι σημάδι πρόωρης εμφάνισης του καρκίνο στο πάγκρεας.

Αν και η αύξηση δεν ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να αποτελέσει τη βάση για νέα εξέταση όσον αφορά την αρχική διάγνωση της νόσου, τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς ο καρκίνος στο πάγκρεας επηρεάζει τον υπόλοιπο οργανισμό, ιδιαίτερα την καχεξία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος που συλλέχτηκαν χρόνια νωρίτερα από 1.500 ανθρώπους που λάμβαναν μέρος σε μεγάλες έρευνες.

Ανέλυσαν τα δείγματα περισσότερων των 100 διαφορετικών μεταβολιτών και συνέκριναν τα αποτελέσματα από συμμετέχοντες που εμφάνισαν στη συνέχεια καρκίνο στο πάγκρεας και ανθρώπων που δεν νόσησαν.

Ο ερευνητής Brian Wolpin, δήλωσε ότι ανακάλυψε ότι υψηλότερα επίπεδα αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας ήταν παρόντα σε ανθρώπους που εμφάνισαν καρκίνο στο πάγκρεας σε σύγκριση με όσους δεν εμφάνισαν τη νόσο.

Ο χρόνος που μεσολαβούσε πριν διαγνωστούν οι άνθρωποι με καρκίνο στο πάγκρεας κυμαινόταν από 2 έως 25 χρόνια, αν και ο υψηλότερος κίνδυνος φάνηκε αρκετά χρόνια πριν τη διάγνωση.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι αυτό τους βοήθησε να υποθέσουν ότι η αύξηση στα επίπεδα αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας οφειλόταν στην παρουσία όγκου στο πάγκρεας σε αρχικό στάδιο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αύξηση οφειλόταν σε διάσπαση του μυϊκού ιστού που οδήγησε τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας να απελευθερωθούν στο κυκλοφορικό.

Η διαδικασία ήταν παρόμοια με αυτό που συμβαίνει σε ασθενείς με καρκινική καχεξία.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ‘’Nature Medicine.’’

 

Πηγές:
‘’Nature Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson
Τι φάρμακα χρειάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα
Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία: Οδηγός για τις γυναίκες