Η παχυσαρκία και η φλεγμονή στην εφηβεία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο και το ορθό στην ενήλικο ζωή, υποδεικνύει νέα έρευνα σε Σουηδούς άντρες.

Η 35χρονη έρευνα ανακάλυψε ότι οι άντρες 16 έως 20 ετών που ήταν παχύσαρκοι είχαν περισσότερο από διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο ή στο ορθό σε σύγκριση με εφήβους φυσιολογικού βάρους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι έφηβοι με υψηλά επίπεδα φλεγμονής είχαν 63% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο σε σύγκριση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα φλεγμονής.

Η ερευνήτρια Elizabeth Kantor, του Harvard School of Public Health στη Βοστόνη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι σημαντικά επειδή γνωρίζουμε σχετικά λίγα για το ρόλο της έκθεσης σε νεαρή ηλικία στην εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο.

Ωστόσο, η Kantor δήλωσε ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία και η φλεγμονή στην εφηβεία προκάλεσαν τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο.

Πρόσθεσε ότι μιλάμε για σχέσεις και δεν μπορούμε να δηλώσουμε αν είναι ή όχι αιτιατές. Για αυτό, πιστεύει πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τα συμπεράσματα της έρευνας.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν ήταν τίποτα γνωστό για τη διατροφή των αγοριών που μελετήθηκαν.
Tα ευρήματα παρουσιάστηκαν την τρέχουσα εβδομάδα στο συνέδριο της American Association for Cancer Research, στη Νέα Ορλεάνη.

Η Kantor δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστεί πώς η παχυσαρκία και η φλεγμονή θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο σε διαφορετικά στάδια της ζωής.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία σχεδόν 240.000 Σουηδών αντρών, ηλικίας 16 έως 20 ετών, από το 1969 έως το 1976.
Όταν πήγαν στο στρατό, οι άντρες υποβλήθηκαν σε εξέταση αίματος για τη μέτρηση της φλεγμονής στον οργανισμό, ενώ κατεγράφη το ύψος κα το βάρος τους.

Από την έναρξη του 2010, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 501 άντρες είχαν εμφανίσει καρκίνο παχέος εντέρου και 384 είχαν εμφανίσει καρκίνο του ορθού.

Η παχυσαρκία συνδέθηκε με 2,37 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.
Στοιχεία που παρουσιάζονται σε συνέδρια συνήθως θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή