Παιδιά που ακολούθησαν αγωγή με αντιβιοτικά ευρέως φάσματος πριν την ηλικία των 2 ετών αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Η έρευνα, στο περιοδικό ‘’Journal of the American Medical Association (JAMA) Paediatrics’’, είναι η τελευταία που ανακάλυψε σχέση μεταξύ προβλημάτων βάρους και αντιβιοτικών, τα οποία μπορούν να εξουδετερώσουν λοιμώξεις από βακτήρια αλλά επίσης και την ωφέλιμα χλωρίδα των εντέρων.

Ειδικοί στο Children's Hospital of Philadelphia, εξέτασαν ιατρικά αρχεία 65.000 παιδιών που ακολούθησαν αγωγή σε κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης από το 2001 έως το 2013. ‘Οσοι περιλήφθηκαν στην έρευνα παρακολουθήθηκαν για 5 χρόνια.

Περισσότερα από τα δυο τρίτα των παιδιών που μελετήθηκαν εκτέθηκαν στα αντιβιοτικά πριν την ηλικία των 2 ετών.
Η αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας ποίκιλε, από 2 έως 20% και φάνηκε ιδιαίτερα σε παιδιά που έλαβαν αντιβιοτικά 4 ή περισσότερες φορές μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

'Οσα έλαβαν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα με το βάρος τους στην παιδική ηλικία.

Οι ερευνητές περιγράφουν τη χρήση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος στα παιδιά κάτω των 2 ετών ως ένα παράγοντα εξαιτίας του οποίου εμφανίζεται η παιδική παχυσαρκία.

 Χρειάζονται νέες έρευνες που θα λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη χλωρίδα των εντέρων, περιλαμβανομένης της χρήσης προβιοτικών και του θηλασμού, δήλωσε η Molly Regelmann, του Icahn School of Medicine at Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

 

Πηγές:
’'Journal of the American Medical Association (JAMA) Paediatrics’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας