Έφηβοι που έχουν υποστεί τραυματισμό στον εγκέφαλο είναι πιο πιθανό να υιοθετούν επικίνδυνες συμπεριφορές, αναφέρουν Καναδοί ερευνητές.

Αγόρια και κορίτσια ήταν περισσότερο πιθανό να καπνίζουν, να χρησιμοποιούν ουσίες, να πίνουν αλκοόλ και να έχουν κακούς βαθμούς αν είχαν δεχτεί χτύπημα στο κεφάλι που τους άφησε αναίσθητους για περισσότερα από 5 λεπτά ή αν χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο για τουλάχιστον μια ημέρα, ανακάλυψε η έρευνα.

Η ερευνήτρια Gabriela Ilie, του St. Michael's Hospital στο Τορόντο, δήλωσε ότι η διάσειση είναι τραυματισμός του εγκεφάλου και πρέπει οι γονείς και οι γιατροί να είναι σε εγρήγορση. Ο εγκέφαλος καθορίζει το ποιοι είμαστε και πολλές από τις συμπεριφορές μας και τις σκέψεις μας εξαρτώνται από τη σωστή λειτουργία της καλωδίωσής του.

Ο Dr. Anthony Alessi, ειδικός στη διάσειση, στο Norwich, του Κοννέκτικατ, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε σχέση και όχι αιτιατή.

Η έρευνα περιέχει απαντήσεις 9.000 μαθητών δημοσίων σχολείων του Οντάριο. Εξέτασε για τραυματισμούς εγκεφάλου ρωτώντας εφήβους αν είχαν ποτέ τέτοιον που να οδήγησε σε απώλεια συνείδησης για τουλάχιστον 5 λεπτά ή αν χρειάστηκε να περάσουν τουλάχιστον μια νύχτα στο νοσοκομείο.

Κορίτσια και αγόρια φάνηκε να αντιδρούν διαφορετικά στον τραυματισμό του εγκεφάλου.

Τα αγόρια είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακούς βαθμούς, 3 φορές περισσότερες να χρειαστούν ιατρική αγωγή και διπλάσιες να χρησιμοποιούν μαριχουάνα σε σύγκριση με αγόρια που δεν είχαν υποστεί τραυματισμό εγκεφάλου.

Τα κορίτσια ήταν σχεδόν 4 φορές πιο πιθανό να έχουν κακούς βαθμούς και 3 φορές πιο πιθανό να καπνίζουν σε σύγκριση με κορίτσια που δεν είχαν τραυματισμό στον εγκέφαλο.

Τα κορίτσια ήταν περισσότερο πιθανό να υιοθετήσουν ευρεία γκάμα επικίνδυνων συμπεριφορών μετά από τραυματισμό στον εγκέφαλο.
Για παράδειγμα, ήταν περισσότερο πιθανό να καπνίζουν, να σκέφτονται την αυτοκτονία ή να υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη μετά τον τραυματισμό- κίνδυνοι που δεν σχετίζονταν με τα αγόρια που είχαν υποστεί τραυματισμό.

Η Ilie, δήλωσε ότι το φύλο έχει σημασία όσον αφορά τους τραυματισμούς στον εγκέφαλο. Τα αγόρια και τα κορίτσια ήταν περισσότερο πιθανό να υιοθετήσουν βλαβερές συμπεριφορές αν είχαν αναφέρει τραυματισμό στον εγκέφαλο αλλά τα κορίτσια υιοθετούσαν τις 13 βλαβερές συμπεριφορές τις οποίες εξέτασαν οι ερευνητές, ενώ τα αγόρια βρίσκονταν σε υψηλότερο κίνδυνο να υιοθετήσουν μόνο 9.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι κίνδυνοι για ορισμένες συμπεριφορές έγιναν χειρότεροι με την ηλικία. Για παράδειγμα, αγόρια με τραύμα στον εγκέφαλο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να καπνίζουν καθημερινά στα τελευταία χρόνια της εφηβείας. Ο αριθμός των κοριτσιών που χρησιμοποιούσαν αλκοόλ αυξήθηκε 20% όταν έφυγαν από τη μέση εφηβεία, ενώ έφτασε στο 89% στις ηλικίες 17-20.

Πρέπει κάποιος να προσέχει, δήλωσε η Ilie. Αν τραυματιστεί ο εγκέφαλος πρέπει να υπάρξει παρακολούθηση. Μην πείτε ήταν απλώς μια διάσειση.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’PLOS ONE.’’

 

Πηγές:
‘’PLOS ONE.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα