Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης σε οξεία χολολιθίαση μπορεί συνήθως να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι κατά βάση εκτάκτως το βράδυ. Έτσι αποφαίνονται τώρα οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών στο Λος Άντζελες. 

Η ομάδα εργασίας δημοσίευσε τη μελέτη της στο περιοδικό “American Journal of Surgery”, με επικεφαλής τον Dennis Kim.

Το πόσο γρήγορα πρέπει να γίνει η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης σε οξεία χολολιθίαση, είναι ένα επίμαχο θέμα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ιδιαίτερα σε ασθενείς με έντονα συμπτώματα, οι γιατροί θα πρέπει να σταθμίσουν αν η επέμβαση χρειάζεται να γίνει το ίδιο βράδυ. Αυτό σημαίνει, πάντως, πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση για τον χειρουργό.

Οι χολοκυστεκτομές μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε με μικρή επέμβαση είτε με συμβατικό τρόπο.

Πλεονέκτημα της ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας είναι η πιο ήπια χειρουργική τεχνική, κάτι που επιδιώκεται στη σύγχρονη χειρουργική. Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν στη μελέτη τους, μεταξύ άλλων, αν ο χρόνος της ημέρας επηρεάζει την επιλεγμένη χειρουργική μέθοδο.
Ανέλυσαν για τον λόγο αυτό αναδρομικά τα στοιχεία από 1.140 Αμερικανούς ασθενείς, οι οποίοι χειρουργήθηκαν σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία, άλλοι από τις 7:00 - 19:00 και άλλοι από τις 19.00 – 7.00.

Όσον αφορά τον αριθμό των επιπλοκών (5% έναντι 7%) κατά τη διάρκεια της διαμονής στο νοσοκομείο (3,7 έναντι 3,8 ημέρες) οι διαφορές μεταξύ της νυχτερινής επέμβασης και της πρωινής δεν ήταν σημαντικές.

Εντυπωσιακό όμως ήταν το γεγονός, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν πολύ μεγαλύτερη η συχνότητα συμβατικής χολοκυστεκτομής (11% την νύχτα – 6% την ημέρα). Οι ερευνητές συμπεραίνουν βάσει των αποτελεσμάτων τους ότι η αναμονή μέχρι το πρωί για την επέμβαση δεν οδηγεί σε οξείες επιπλοκές.

Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για μακροχρόνιες επιπλοκές μετά το εξιτήριο, η ομάδα εργασίας δεν μπορεί να αποφανθεί για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες συνέπειες

 

Πηγές:
“American Journal of Surgery”.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα