Η αερόβια άσκηση μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοδιάλυση και ενδεχομένως να παρατείνει τη ζωή τους, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 5.700 ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονταν σε αιμοδιάλυση και παρακολουθήθηκαν για 1,6 χρόνια κατά μέσον όρο.

‘Οσοι ασκούνταν με αερόβια είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με την υγεία και είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν.

Τα οφέλη ήταν παρόμοια άσχετα από την ηλικία, το φύλο, την ύπαρξη διαβήτη και τη διάρκεια του χρόνου που υποβάλλονταν σε αιμοδιάλυση οι ασθενείς.

Η έρευνα αποκάλυψε σχέση αλλά δεν σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποδείξει ότι η άσκηση ήταν η άμεση αιτία των βελτιώσεων.

Η αερόβια άσκηση δεν συνδέθηκε με πρωιμότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε όσους υποβάλλονταν σε αιμοδιάλυση και είχαν επίσης καρδιακή ανεπάρκεια.

Ωστόσο, η αερόβια συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης και αυξημένη ποιότητα ζωής όσον αφορά την υγεία, για ασθενείς που υποβάλλονταν σε αιμοδιάλυση και είχαν καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο Dr. Antonio Alberto Lopes, του Federal University of Bahia, στη Βραζιλία, δήλωσε ότι τα ευρήματα καλούν σε προσοχή για δυνητική βελτίωση της υγείας των ασθενών σε αιμοδιάλυση μέσω συμβουλών για σωματική δραστηριότητα και της προώθησης προγραμμάτων άσκησης σε νεφρολογικές κλινικές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Clinical Journal of the American Society of Nephrology’’.

Πηγές:
‘’Clinical Journal of the American Society of Nephrology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης