Διεθνής ερευνητική κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν το Ισραήλ, η Παλαιστινιακή Αρχή, η Ελλάδα και η Ισπανία, εξερευνεί την ιατρική αξία της φυσικής χλωρίδας στην περιοχή της Μεσογείου. Μέσω αυτού του προγράμματος, που φέρει την ονομασία Bio-Xplore, χιλιάδες δείγματα φυτών έχουν αναλυθεί για τα ιατρικά τους οφέλη.

To Bio-Xplore, ένα ερευνητικό πρόγραμμα που εστιάζεται σε φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες, παρουσιάστηκε πρόσφατα σε εργαστήριο το οποίο διοργάνωσε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, για το ετήσιο συνέδριο του Τμήματος Δημόσιας Πληροφόρησης (DPI) των Ηνωμένων Εθνών. Παρουσιαστής του εργαστηρίου με τίτλο «Αλλαγή Ζωής μέσα από τη Διεθνή Συνεργασία» ήταν o καθηγητής Bertold Fridlender, πρόεδρος του Hadassah Academic College και Συντονιστής Έργου για το Bio-Xplore, μια διετή πρωτοβουλία, που χρηματοδοτείται με €2 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις ιδιότητες των φυτών όπως, για παράδειγμα, τους αντιοξειδωτικούς, αντιβακτηριδιακούς, αντικαρκινικούς και αντιμυκητιακούς τους παράγοντες. Οι τέσσερις ομάδες πραγματοποίησαν επιστημονικές έρευνες που επαλήθευαν την τοπική λαογραφία και προσδιόριζαν άγνωστα φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες.

Ο καθηγητής Fridlender, εξηγεί ότι το 25% από τα φάρμακα σήμερα προέρχονται από φυτά και το 70% των ελπιδοφόρων αντικαρκινικών φαρμάκων προέρχονται από φυτά των τροπικών δασών. Ο Fridlender σημειώνει, επίσης, ότι το ερευνητικό έργο του Bio-Xplore μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πρώτο στάδιο στην ανάπτυξη ενός αντικαρκινικού φαρμάκου. Τα επόμενα βήματα για τoν Fridlender είναι να διερευνήσει περαιτέρω τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες των φυτών που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του έργου. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών», εξηγεί ο ίδιος, «δεδομένου ότι τα βακτήρια συχνά γίνονται ανθεκτικά στα σημερινά δεδομένα».

 

Πηγές:
iMER.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα