Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι συνδυασμός 5 σημαντικών υγιεινών συμπεριφορών βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο έντερο.

Ερευνητές του German Institute of Human Nutrition Potsdam-Rehbruecke μέτρησαν την επίδραση πολλών υγιεινών συμπεριφορών όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο και ανακάλυψαν ότι η επίδραση ήταν πιο δυνατή στους άντρες.

Η ερευνήτρια Krasimira Aleksandrova, δήλωσε ότι τα στοιχεία δίνουν πρόσθετο κίνητρο σε ανθρώπους, γιατρούς και αρχές να επενδύσουν σε πρωτοβουλίες για υγιεινό τρόπο ζωής.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία 34.237 αντρών και γυναικών από 10 χώρες, χρησιμοποιώντας κατάλογο υγιεινού τρόπου ζωής. Σε διάστημα 12 ετών καταγράφηκαν 3.759 περιστατικά καρκίνου στο έντερο.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελείτο από την υιοθέτηση των εξής παραγόντων: Υγιές βάρος, χαμηλό λίπος στην κοιλιά, άσκηση, αποχή από το κάπνισμα και περιορισμό του αλκοόλ όπως και διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρι, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Επίσης η διατροφή με πολλές ίνες και χαμηλές ποσότητες κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος.

Για καθεμία από τις 5 συμπεριφορές, οι συμμετέχοντες λάμβαναν μια μονάδα αν ακολουθούσαν τον υγιεινό παράγοντα και καμία αν δεν τον ακολουθούσαν. Στη συνέχεια άθροισαν τις μονάδες και ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερους παράγοντες τρόπου ζωής είχε υιοθετήσει η ομάδα τόσο μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο εντέρου διέτρεχε. Σε σύγκριση με ανθρώπους που είχαν μόνο μέχρι μια υγιεινή συμπεριφορά, όσοι είχαν υιοθετήσει 2, 3, 4 και 5 είχαν 13%, 21%, 34% και 37% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών και υπέδειξαν ότι μέχρι το 22% των περιστατικών στους άντρες και το 11% στις γυναίκες θα είχαν προληφθεί αν ακολουθούνταν και οι 5 υγιεινές συμπεριφορές.

Δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ιδιαίτερα τη δυνατότητα πρόληψης σε άντρες που αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο έντερο σε σχέση με γυναίκες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''BMC Medicine.''

 

Πηγές:
''BMC Medicine.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν