Ενώ οι άντρες εμφανίζουν περισσότερες αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό ως αντίδραση στο ψυχικό στρες, περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν ισχαιμία του μυοκαρδίου, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ερευνητές του Duke Heart Centre στο Duke University εστίασαν σε 56 γυναίκες και 254 άντρες που διαγνώστηκαν με καρδιακή νόσο λόγω ψυχικού στρες.

Ο ερευνητής Zainab Samad, δήλωσε ότι τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το ψυχικό στρες επηρεάζει διαφορετικά την καρδιαγγειακή υγεία των 2 φύλων. Πρέπει να την αναγνωρίζουμε όταν φροντίζουμε ασθενείς για τέτοιες νόσους, δήλωσε.

Αφού πραγματοποίησαν αρχικό τεστ, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε 3 ψυχικά στρεσογόνες δοκιμασίες.

Κατά τη διάρκεια εργασιών με ψυχικό στρες και περιόδων χαλάρωσης μεταξύ των δοκιμασιών οι ερευνητές πραγματοποίησαν ηχοκαρδιογράφημα για να μελετήσουν τις αλλαγές στην καρδιά, έλαβαν δείγματα αίματος και μέτρησαν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό.

Ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι γυναίκες εμφάνιζαν μεγαλύτερη συσσώρευση αιμοπεταλίων, προπομπό του σχηματισμού θρόμβων.
Ο Samad δήλωσε ότι οι γυναίκες, συγκριτικά με τους άντρες εξέφρασαν μεγαλύτερη αύξηση αρνητικών συναισθημάτων και μεγαλύτερη μείωση θετικών, κατά τη διάρκεια των τεστ.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Journal of the American College of Cardiology.''

 

Πηγές:
''Journal of the American College of Cardiology.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη