Η τακτική κατανάλωση τηγανητών τροφών πριν την εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει διαβήτη στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 21.000 κυήσεις στις ΗΠΑ, σε διάστημα 10 ετών και διαπίστωσαν ότι διαβήτης εμφανίστηκε σε σχεδόν 850 κυήσεις.

Σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν τηγανιτές τροφές λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα πριν την εγκυμοσύνη ο κίνδυνος διαβήτη κύησης ήταν 13% υψηλότερος σε όσες κατανάλωνα τηγανιτές τροφές μια ΄’έως 3 φορές την εβδομάδα, ανακάλυψαν ερευνητές.

Επιπλέον, ο κίνδυνος διαβήτη κύησης ήταν 31% υψηλότερος σε γυναίκες που κατανάλωναν τηγανιτά 4-6 φορές την εβδομάδα και ο κίνδυνος υπερδιπλασιαζόταν σε γυναίκες που κατανάλωναν 7 ή περισσότερες μερίδες εβδομαδιαίως..

Ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τηγανητών τροφών και του διαβήτη κύησης δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει αν η σχέση είναι αιτιατή.

Όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα στοιχεία για τον Δείκτη Μάζας Σώματος, ο κίνδυνος διαβήτη της κύησης ήταν ακόμα αυξημένος αν και πολύ χαμηλότερος.

Η σχέση ήταν πιο δυνατή με τηγανητές τροφές που καταναλώνονταν στα εστιατόρια, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Diabetologia''.

Ο Dr. Cuilin Zhang, από το U.S. National Institute of Child Health and Human Development, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης τηγανιτών τροφών μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη της κύησης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζονται νέες έρευνες.

Πηγές:
''Diabetologia''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας