Η Janssen-Cilag International NV ανακοίνωσε τα δεδομένα από την τελική ανάλυση της μελέτης Φάσης 3 COU-AA-302 η οποία έδειξε ότι η οξική αμπιρατερόνη συγχορηγούμενη με πρεδνιζόνη παρατείνει σημαντικά τη συνολική επιβίωση, σε σύγκριση με ενεργό συνδυασμό εικονικού φαρμάκου και πρεδνιζόνης, σε άνδρες με μεταστατικό ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη οι οποίοι δεν είχαν λάβει προηγουμένως χημειοθεραπεία. 

Η χορηγούμενη από τη Janssen Research & Development, LLC (“Janssen”) μελέτη έγκρισης έδειξε ελάττωση κατά 19% του κινδύνου θανάτου σε αυτόν τον πληθυσμό (διάμεση συνολική επιβίωση 34.7 έναντι 30.3 μήνες, αντίστοιχα, με λόγο κινδύνου HR=0.81 [95% CI, 0.70-0.93] και p=0.0033) με διάμεσο χρόνο παρακολούθησης περισσότερο από 4 χρόνια (49,2 μήνες).1

Η τελική ανάλυση που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας ESMO 2014 στη Μαδρίτη της Ισπανίας, είναι η πρώτη που δείχνει μια στατιστικά σημαντική βελτίωση της συνολικής επιβίωσης στη μελέτη. «Η συνολική επιβίωση είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη στην COU-AA-302, επειδή το 67% των ανδρών στο σκέλος της οξικής αμπιρατερόνης συγχορηγούμενης με πρεδνιζόνη και το 80% στο σκέλος ελέγχου έλαβαν ακολούθως άλλη θεραπευτική αγωγή. Αυτό περιλαμβάνει και το 44% των ανδρών στο σκέλος ελέγχου που έλαβαν ακολούθως οξική αμπιρατερόνη συγχορηγούμενη με πρεδνιζόνη», ανέφερε ο Charles Ryan, M.D., Καθηγητής Κλινικής Ιατρικής και Ουρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, και κύριος ερευνητής της μελέτης COU-AA-302. «Η χρήση άλλων θεραπευτικών αγωγών ακολούθως δεν επηρέασε τη στατιστική σημαντικότητα μεταξύ του σκέλους της οξικής αμπιρατερόνης και του σκέλους ελέγχου - και το γεγονός αυτό κάνει τα αποτελέσματα πιο σημαντικά μετά από τη διόρθωση της επίδρασης από τη διασταύρωση (crossover effect)».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και άλλες ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο βασίστηκαν για την έγκριση της οξικής αμπιρατερόνης συγχορηγούμενης με πρεδνιζόνη ως θεραπεία των ανδρών με μεταστατικό ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι δεν είχαν λάβει προηγουμένως χημειοθεραπεία, σε μια προγραμματισμένη ενδιάμεση ανάλυση της COU-AA-302, στην οποία ικανοποιήθηκε το ένα από τα δύο κύρια καταληκτικά σημεία, της επιβίωσης, ελεύθερης ακτινολογικής εξέλιξης (rPFS). Βασισμένη στα αποτελέσματα της τελικής ανάλυσης, η Janssen έχει υποβάλλει σχετικές αιτήσεις στις ρυθμιστικές (υγειονομικές) αρχές για την αναθεώρηση της ένδειξης της οξικής αμπιρατερόνης.

«Από την πρώτη αναφορά των ενδιάμεσων δεδομένων, η οξική αμπιρατερόνη έχει αποτελέσει βασικό μέρος του οπλοστασίου που χρησιμοποιούν οι ιατροί για την αντιμετώπιση του μεταστατικού ανθεκτικού στον ευνουχισμό καρκίνου του προστάτη, επειδή καθυστερεί σημαντικά την εξέλιξη της νόσου και παρατείνει τη συνολική επιβίωση», ανέφερε ο Charles Ryan. «Αυτή η τελική ανάλυση δείχνει επίσης ένα σταθερό προφίλ ασφάλειας της μακροχρόνιας συγχορήγησής της με πρεδνιζόνη».

Επιπρόσθετα, η τελική ανάλυση έδειξε μια σημαντική βελτίωση στο διάμεσο χρόνο έως τη χρήση οπιοειδών για τον πόνο που σχετίζεται με τον καρκίνο σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο συγχορηγούμενο με πρεδνιζόνη (διάμεσος χρόνος 33.4 έναντι 23.4 μήνες, αντίστοιχα, με λόγο κινδύνου HR=0.72 [95% CI, 0.61-0.85] και p=0.0001). Με επιπλέον διάστημα παρακολούθησης δύο ετών (συνολικά τέσσερα έτη) από το τελευταίο κλινικό σημείο διακοπής της μελέτης (διάμεσος χρόνος 49.2 μήνες), το προφίλ ασφάλειας της οξικής αμπιρατερόνης παρέμεινε το ίδιο συγκριτικά με προηγούμενες αναφορές.1

Η COU-AA-302 είναι μια διεθνής, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη φάσης ΙΙΙ στην οποία συμμετείχαν 1088 άνδρες με μεταστατικό ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο προστάτη, οι οποίοι δεν είχαν λάβει προηγουμένως χημειοθεραπεία και οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν είτε οξική αμπιρατερόνη 1000 mg από του στόματος, μια φορά την ημέρα σε συγχορήγηση με πρεδνιζόνη 5mg δις ημερησίως, είτε εικονικό φάρμακο με πρεδνιζόνη 5mg δις ημερησίως. Τα δύο κύρια καταληκτικά σημεία της μελέτης αποτελούταν από την ελεύθερη ακτινολογικής εξέλιξης επιβίωση (rPFS) και τη συνολική επιβίωση (OS). Τα βασικά δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιλάμβαναν το χρόνο έως την χρήση οπιοειδών, το χρόνο έως την έναρξη χημειοθεραπείας, το χρόνο έως την επιδείνωση της κατάστασης ικανότητας κατά τη βαθμολογία της Συνεργατικής Ογκολογικής Ομάδας (ECOG score) και το χρόνο έως την βιοχημική υποτροπή (αύξηση PSA).

«Ο θεραπευτικός αλγόριθμος στον καρκίνο του προστάτη έχει εξελιχθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, κυρίως ως αποτέλεσμα της βαθύτερης κατανόησης της νόσου, η οποία έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπευτικών επιλογών πέραν της χημειοθεραπείας», ανέφερε η Jane Griffiths, Πρόεδρος της Janssen Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ). «Η Janssen είναι περήφανη που οδηγεί το δρόμο της καινοτομίας σε αυτόν το τομέα και η σημερινή ανακοίνωση ενισχύει τη δέσμευση της εταιρείας για συνεχιζόμενη έρευνα, με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ανδρών με καρκίνο του προστάτη».

Σχετικά με τον μεταστατικό ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη

Ο μεταστατικός ανθεκτικός στον ευνουχισμό καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται όταν ο καρκίνος έχει κάνει μεταστάσεις (εξαπλωθεί) πέρα από τον προστάτη σε άλλα όργανα του σώματος και η νόσος εξελίσσεται παρόλο που τα επίπεδα της τεστοστερόνης παραμένουν κάτω από το όριο του ευνουχισμού.2

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που παράγει μέρος του σπερματικού υγρού και βρίσκεται γύρω από την ουρήθρα (κάτω από την ουροδόχο κύστη). Σε μερικές περιπτώσεις, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να εξελίσσεται αργά. Παρόλα αυτά όμως, ο καρκίνος του προστάτη, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που περιλαμβάνουν ειδικά χαρακτηριστικά του ασθενούς και του όγκου, μπορεί να εξελιχθεί πολύ γρήγορα και να εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό.3

Το 2012, υπολογίζεται ότι διαγνώστηκαν 417.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου προστάτη στην Ευρώπη και περίπου 92.000 άνδρες κατέληξαν από τη νόσο.4

Σχετικά με την οξική αμπιρατερόνη

Από το 2011, η οξική αμπιρατερόνη έχει λάβει έγκριση σε περισσότερες από 90 χώρες και έχει συνταγογραφηθεί σε περισσότερους από 140.000 ασθενείς παγκοσμίως, μετατρέποντας το σκεύασμα σε έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της προσφοράς της Janssen στην ογκολογία.
Η οξική αμπιρατερόνη είναι η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία η οποία αναστέλλει την παραγωγή των ανδρογόνων, που προάγουν την ανάπτυξη του καρκίνου, μέσω της αναστολής του ενζυμικού συμπλέγματος CYP17 και στις τρεις πηγές του: τους όρχεις, τα επινεφρίδια και τον ίδιο τον όγκο.

Ένδειξη

Το 2011, η οξική αμπιρατερόνη σε συνδυασμό με πρεδνιζόνη/ πρεδνιζολόνη εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) για τη θεραπεία του μεταστατικού ανθεκτικού στον ευνουχισμό καρκίνου του προστάτη σε ενήλικες άνδρες, των οποίων η νόσος έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια ή μετά από χημειοθεραπεία με βάση τη δοσεταξέλη.

Το Δεκέμβριο του 2012, η ΕΕ χορήγησε επέκταση της ένδειξης της οξικής αμπιρατερόνης επιτρέποντας τη χρήση της σε συνδυασμό με πρεδνιζόνη ή πρεδνιζολόνη, για τη θεραπεία του μεταστατικού ανθεκτικού στον ευνουχισμό καρκίνου του προστάτη σε ενήλικες άνδρες, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί ή ήπια συμπτωματικοί μετά από αποτυχία της θεραπείας στέρησης των ανδρογόνων, στους οποίους η χημειοθεραπεία δεν ενδείκνυται ακόμα κλινικά.5

Πηγές:
Ryan C.J et al. Final overall survival (OS) analysis of COU-AA-302, a randomized phase 3 study of abiraterone acetate (AA) in metastatic castration-resistant prostate cancer (mCRPC) patients (pts) without prior chemotherapy. Abstract presented at the European Society for Medical Oncology 2014 Congress, September 26-30, Madrid, Spain. Oral Presentation. ESMO abstract #753O. Available at: https://www.webges.com/cslide/library/esmo/browse/search/eor#9f9k02Lm. Last accessed September 2014.
2 Hotte SJ, Saad F. Current management of castrate-resistant prostate cancer. Curr Oncol. 2010 September; 17 (Supplement 2): S72–S79.
3 Mayo Clinic. Prostate Cancer. Available at: http://www.mayoclinic.com/health/prostate-cancer/DS00043. Last accessed September 2014.
4 Ferlay J et al. Cancer incidence and mortality patterns in Europe: Estimates for 40 countries in 2012. European Journal of Cancer. 2013; 49: p1374–1403.
5 ΟΞΙΚΉ ΑΜΠΙΡΑΤΕΡΌΝΗ® summary of product characteristics. Available on the EMA website: http://www.ema.europa.eu/ema/. Last accessed September 2014.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα