Η εμφύτευση stent στην αρτηρία της καρωτίδας μπορεί να προστατεύσει τους ασθενείς με συμπτωματική στένωση καρωτίδας από το εγκεφαλικό επεισόδιο το ίδιο αποτελεσματικά όπως η κλασική ενδαρτηρεκτομή, κατά την οποία οι εναποθέσεις ασβεστίου αφαιρούνται χειρουργικά.

Αυτό αποκαλύπτει νέα διεθνής μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ‘’Lancet’’.

Η διεθνής μελέτη τοποθέτησης stent στην καρωτίδα (International Carotid Stenting Study (ICSS) επέλεξε τυχαία 1.713 ασθενείς με συμπτωματική αθηροσκληρωτική στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε εμφύτευση stent ή επέμβαση.
Οι θεραπείες είχαν πραγματοποιηθεί από το 2001-2008 σε 50 κέντρα της Ευρώπης, στην Αυστραλία και τον Καναδά.

Αρχικά φάνηκε να υπερτερούν οι επεμβάσεις έναντι των stent. Στις πρώτες 30 ημέρες, οι ασθενείς με stent υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο ή πέθαναν σε ποσοστό 7,5% έναντι 3,4% των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση.

Το αποτέλεσμα αυτό ώθησε την ομάδα του Μάρτιν Μπράουν του πανεπιστημίου του Λονδίνου να δείξει πρόσκαιρα προτίμηση στην επέμβαση. Την εκτίμηση βέβαια αυτή δεν την συμμερίστηκαν τότε όλοι οι ειδικοί. Αντίθετα, σύμφωνα με την προαναφερόμενη μελέτη αλλά και δεύτερη (Carotid Revascularization Endarterectomy versus Stenting Trial (CREST) που στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε σε 2.502 ασθενείς, διεφάνη ότι οι ασθενείς με stent υπέστησαν λιγότερα καρδιακά επεισόδια σε σχέση με αυτούς που είχαν χειρουργηθεί.

Τα μακροχρόνια αποτελέσματα πάντως της μελέτης ICSS καταδεικνύουν πλέον ότι ο αριθμός των βαρέων εγκεφαλικών (που καταλήγουν σε θάνατο ή προκαλούν βαριές αναπηρίες) δεν είναι μεγαλύτερος σε αυτούς στους οποίους τοποθετήθηκε stent συγκριτικά με αυτούς που χειρουργήθηκαν.

Γερμανοί επιστήμονες προτείνουν τώρα τη δημιουργία ομάδας από νευρολόγους, αγγειακούς χειρουργούς και επεμβατικούς νευροακτινολόγους που θα μιλούν ξεχωριστά με τον κάθε ασθενή για την επιλογή του ανάμεσα στην τοποθέτηση stent ή το χειρουργείο.

Πηγές:
‘’Lancet’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια