Νέο τεστ μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν τον καρκίνο των ωοθηκών με μεγαλύτερη ακρίβεια και να περιορίζουν μη αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις, ισχυρίζονται ερευνητές.

Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στη διάγνωση διαφορετικών ειδών και σταδίων του καρκίνου των ωοθηκών.

Οι κατασκευαστές του, στο Βέλγιο και τη Βρετανία, δήλωσαν ότι πολλές γυναίκες με καρκίνο δεν λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία.
Το τεστ έχει σχεδιαστεί για να διαχωρίζει με ακρίβεια τις καλοήθεις κύστες από τους κακοήθεις όγκους, καθώς και να εντοπίζει πόσο επιθετικοί είναι.
Αναπτύχθηκε από το University of Leuven και το Imperial College London με στόχο να βοηθηθούν οι ασθενείς να λάβουν τη σωστή χειρουργική θεραπεία.

Ο καθηγητής Tom Bourne, του Imperial College London, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σωστά η προεγχειρητική διάγνωση.
Αν δεν είναι σωστή η διάγνωση, μια ασθενής μπορεί ενδεχομένως να έχει πιο εκτεταμένη εγχείρηση σε σχέση με ότι χρειάζεται.

Ο καθηγητής Bourne δήλωσε ότι η αφαίρεση των ωοθηκών μπορεί να αποτελέσει σημαντικό θέμα για τις νέες γυναίκες όσον αφορά τη γονιμότητα.

Το τεστ χρησιμοποιεί συνδυασμό πληροφοριών της ασθενούς, αποτελεσμάτων εξετάσεων αίματος και υπερήχων για την πρόβλεψη κακοήθειας, του είδους και του σταδίου του καρκίνου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 3.506 ασθενών σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ του 1999 και του 2007, για να αναπτύξουν το τεστ.
Η ερευνητική ομάδα, που δημοσιεύει τα ευρήματα στο περιοδικό ‘’British medical journal’’, δοκίμασε στη συνέχεια το τεστ σε ακόμα 2.403 ασθενείς μεταξύ του 2009 και του 2012.

Ο καθηγητής Bourne δήλωσε ότι το τεστ είναι καλύτερο από την τρέχουσα πρακτική στη Βρετανία.
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι δύσκολο να διαγνωστεί έγκαιρα επειδή τα συμπτώματα, όπως φούσκωμα και πόνος στην κοιλιά, μπορούν να αποδοθούν σε άλλες νόσους.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;