Δρ Ρενάτα Μίχα, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Tufts, Friedman School of Nutrition Science and Policy, Βοστώνη, ΗΠΑ, Κλινική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος, Επιδημιολόγος, PhD, Διευθύντρια Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑΜΕΔΥ), Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Βασική προϋπόθεση για την προαγωγή της δημόσιας υγείας είναι η αξιολόγηση όχι μόνο της υγείας αλλά και της διατροφής του πληθυσμού, καθώς η μεταξύ τους σχέση έχει επανειλημμένα αναδειχθεί, με την διατροφή να εμφανίζεται ως ο πιο σημαντικός παράγοντας πρόληψης και αντιμετώπισης χρόνιων νοσημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, η δημόσια υγεία έχει αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό θεμελιώδεις, τροποποιήσιμες αιτίες, όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής, με αποτέλεσμα την πανδημία παχυσαρκίας και χρόνιων νοσημάτων, κυρίως καρδιομεταβολικών, σε όλον τον κόσμο.

Η αξιολόγηση της διατροφής και της υγείας του πληθυσμού περιλαμβάνει τον εντοπισμό κύριων προβλημάτων στον πληθυσμό, όχι μόνο για το σύνολο του πληθυσμού ή μόνο για ενήλικες όπως γίνεται συνήθως, αλλά και για επιμέρους ηλικιακές ομάδες (παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένοι), και χωριστά για άνδρες και γυναίκες.

Για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε καλά σχεδιασμένες εθνικά αντιπροσωπευτικές μελέτες επιπολασμού, που θεωρούνται ως το gold standard, και που να διαθέτουν ενιαία μεθοδολογία και έγκυρα εργαλεία και μεθόδους αξιολόγησης.

Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη τέτοιων μελετών στην Ελλάδα. Λαμβάνοντας δε υπόψη και την οικονομική κρίση, η αξιολόγηση της διατροφής και υγείας του Ελληνικού πληθυσμού είναι σημαντική και επιβεβλημένη τώρα όσο ποτέ.

Η Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας (Π.Α.ΜΕ.Δ.Υ.) έρχεται να καλύψει τις βασικές αυτές προϋποθέσεις, αξιολογώντας την υγεία του ελληνικού πληθυσμού, και συγκεκριμένα τις διατροφικές συνήθειες (Τι τρώμε;), τον τρόπο ζωής (Πώς ζούμε;), και τη σχέση τους με δείκτες υγείας και χρόνια νοσήματα (Έχουμε καλή υγεία;). Η έμφαση που δίνει η ΠΑΜΕΔΥ στην αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών είναι επιβεβλημένη και θα επιφέρει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τον ελληνικό πληθυσμό. Γνωρίζουμε πλέον ότι η κακή διατροφή είναι πρωταρχική αιτία κακής υγείας παγκοσμίως.

Και δεύτερον να ενημερώσει τις υγειονομικές αρχές για την ιεράρχηση των αναγκών και τη λήψη σχετικών μέτρων υγείας, με απώτερο πάντα σκοπό την προαγωγή και τη διασφάλιση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού.

Η Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας, είναι μια έρευνα εθνικής εμβέλειας και σημασίας για τη δημόσια υγεία, που πραγματοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Eίναι η πρώτη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα που διεξάγεται στην Ελλάδα σε εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως φύλου, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο κ. Αντώνιος Ζαμπέλας, Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ Διευθύντρια του έργου είναι η κα. Ρενάτα Μίχα, Κλινική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος, Επιδημιολόγος PhD, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου TUFTS, και Ιατρός Συντονιστής είναι ο κ. Γεώργιος Μίχας, Ιατρός, MSc, PhD. Η ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. έχει την υποστήριξη σημαντικών εθνικών φορέων, όπως η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), κατά τόπους ιατρικοί σύλλογοι, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή της ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. αποτελείται από καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και καθηγητές του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Ακολουθεί τα πρότυπα της μεγαλύτερης αντίστοιχης μελέτης παγκοσμίως, η οποία διεξάγεται στις ΗΠΑ από το 1960 (NHANES – National Health and Nutrition Examination Survey, και της αντίστοιχης εθνικής μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο (NDNS – National Diet and Nutrition Survey) από το 1990, με τους υπευθύνους των οποίων η ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. έχει στενή και συνεχή συνεργασία.

Όλοι κερδίζουν από τη συμμετοχή αφού πραγματοποιούνται δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό: μέτρηση αρτηριακής πίεσης, λιπομέτρηση, σπιρομέτρηση, δυναμομέτρηση και αιμοληψία (πλήρης αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος, βιταμίνες, θυρεοειδικές ορμόνες, βαρέα μέταλλα κ.α.).

Ενώ παρέχονται διατροφικές συστάσεις και συμβουλές για καλή υγεία από τους ιατρούς και διαιτολόγους της ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας όπως παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες, καρδιαγγειακά κ.α. Φυσικά, το κυριότερο όφελος είναι ότι όλη η Ελλάδα κερδίζει τη δυνατότητα να διασφαλιστεί και να βελτιωθεί η υγεία όλων μας μέσω του εντοπισμού των κυριότερων παραγόντων κινδύνου και προβλημάτων υγείας και της συνεπακόλουθης στόχευσης αυτών για τον περιορισμό τους και τη μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας του πληθυσμού.

Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής και για οποιεσδήποτε επιπρόσθετες πληροφορίες έχει συγκροτηθεί η Γραμματεία της ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.
Διεύθυνση: Ιερά Οδός 75, Αθήνα 118 55, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 5294945/ 210 5294946/ 210 5294940/ 6937724247
email: [email protected] 
Ιστοσελίδα: www.pamedy.gr 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις