Της Γλυκερίας Μάρτου MD, MSc, FRCS Πλαστικής Χειρουργού, Fellow of EBOPRAS, Προέδρου της αστικής, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΛΩΤΟΣ

Ο καρκίνος του μαστού είναι πρώτος σε συχνότητα τύπος καρκίνου στις γυναίκες και η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου γυναικών με καρκίνο. Μία στις εννέα γυναίκες κινδυνεύει να νοσήσει στη διάρκεια της ζωής της. Οι διάφορες χειρουργικές θεραπείες του καρκίνου του μαστού όπως ογκεκτομή, τεταρτεκτομή και μαστεκτομή, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοεικόνα και την ποιότητα ζωής της ασθενούς.

Αναφορικά με την αποκατάσταση μαστού, λιγότερο από το 20% των γυναικών που κάνουν μαστεκτομή υποβάλλεται σε αποκατάσταση και ακόμη μικρότερο ποσοστό υποβάλλεται σε άμεση αποκατάσταση.

Μία βασική αιτία αυτών των χαμηλών ποσοστών είναι η έλλειψη σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης. Η αποκατάσταση είναι εφικτή μέσα από διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής της ασθενούς και να τη βοηθήσουν τόσο στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησής της όσο και στη βελτίωση της ψυχολογίας της μετά από το ογκολογικό χειρουργείο.

BRA Day

Η αστική, μη κερδοσκοπική οργάνωση «Λωτός» έχει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη και προώθηση ενημέρωσης και πρόσβασης στην αποκατάσταση μαστού. Αποτελείται από επιστημόνες που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της θεραπείας του καρκίνου του μαστού.

Η ομάδα του «Λωτού» οργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια εκδήλωση στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας Ενημέρωσης για την Αποκατάσταση Μαστού (Breast Reconstruction Awareness Day; BRA Day).

To BRA Day θεσμοθετήθηκε στον Καναδά το 2011, και από τότε γιορτάζεται σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και έχει σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει για την αποκατάσταση ως μέρος της συνολικής θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Οι επεμβάσεις αποκατάστασης έχουν επανορθωτικό χαρακτήρα, στοχεύουν στο καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα και μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των γυναικών που χρειάζονται αποκατάσταση και το επιθυμούν.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα