Νέα έρευνα υπέδειξε ότι η φλεγμονή που συνδέεται με το στρες μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης.

Η έρευνα, του Mount Sinai, έδειξε ότι προϋπάρχουσες διαφορές στην ευαισθησία σημαντικής περιοχής του ανοσοποιητικού του κάθε ανθρώπου στο στρες οδηγούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους ή κατάθλιψης λόγω στρες.

Η νέα έρευνα μέτρησε την κυτοκίνη IL-6 σε μη επιθετικούς ποντικούς πριν και μετά το επανειλημμένο κοινωνικό στρες που προκλήθηκε από επιθετικό ποντικό.

Ανακάλυψε ότι τα επίπεδα IL-6 ήταν υψηλότερα σε ποντικούς που ήταν περισσότερο ευάλωτοι στο στρες σε σχέση με ποντικούς ανθεκτικούς σε αυτό.

Ανακάλυψε επίσης ότι τα επίπεδα λευκοκυττάρων ήταν υψηλότερα σε ποντικούς ευάλωτους στο στρες πριν την έκθεση σε αυτό.
Οι ερευνητές στη συνέχεια επικύρωσαν τα αυξημένα επίπεδα IL-6 σε 2 ομάδες ασθενών που είχαν διαγνωστεί με μείζονα κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία.

Η ερευνήτρια Georgia Hodes, δήλωσε ότι τα στοιχεία υπέδειξαν ότι προϋπάρχουσες ατομικές διαφορές στο περιφερικό ανοσοποιητικό σύστημα προέβλεπαν και προήγαγαν την ευαισθησία στο στρες.

Η Hodes πρόσθεσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι όταν πραγματοποιήθηκαν μεταμοσχεύσεις σε ποντικούς, βλαστικών κυττάρων που παράγουν λευκοκύτταρα με έλλειψη IL-6 ή όταν ενέχυσαν στα πειραματόζωα αντισώματα που μπλοκάρουν το IL-6 πριν την έκθεση στο στρες, η εμφάνιση της κοινωνικής αποφυγής μειώθηκε σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Αυτό έδειξε ότι η συναισθηματική αντίδραση στο στρες μπορεί να δημιουργηθεί ή να μπλοκαριστεί στην περιφέρεια.

Η νέα έρευνα παρέχει πειραματικές ενδείξεις ότι η συναισθηματική αντίδραση στο στρες μπορεί να δημιουργηθεί ή να μπλοκαριστεί στην περιφέρεια, προσφέροντας τη δυνατότητα για νέα είδη αγωγών κατά των διαταραχών του στρες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Proceedings of the National Academy of Sciences’’.

 

Πηγές:
‘’Proceedings of the National Academy of Sciences’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια