Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί ο εγκέφαλός μας προτιμά το πρόχειρο φαγητό από τα υγιεινά γεύματα.

Σύμφωνα με επιστήμονες του Montreal Neurological Institute, του Hospital of McGill University και του McGill University Health Centre, η επιλογή του τροφίμου δεν είναι απλώς ζήτημα γεύσης.

Όταν ένας άνθρωπος κοιτά ένα μενού ή τα ράφια του σούπερ μάρκετ ο εγκέφαλός του λαμβάνει αποφάσεις περισσότερο με βάση το θερμιδικό περιεχόμενο της τροφής.

Η έρευνα βασίστηκε σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου υγιών συμμετεχόντων από τους οποίους ζητήθηκε να εξετάσουν φωτογραφίες διαφόρων τροφών.

Συμμετέχοντες αξιολόγησαν ποιες τροφές ήθελαν να καταναλώσουν και υπολόγισαν το θερμιδικό περιεχόμενο κάθε τροφής.
Δεν τα κατάφεραν καλά στον ακριβή προσδιορισμό του αριθμού των θερμίδων σε διάφορα τρόφιμα, αλλά οι επιλογές και η προθυμία τους να πληρώσουν εστιάζονταν παρόλα αυτά στις τροφές με υψηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο.

Ο ερευνητής Dr. Alain Dagher, δήλωσε ότι η έρευνα προσπάθησε να καθορίσει πώς η επίγνωση του θερμιδικού περιεχομένου από τους ανθρώπους επηρεάζει τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αξιολόγηση των επιλογών των τροφίμων. Ανακάλυψε ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα παρακολουθούσε την πραγματική περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Αποφάσεις σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και τη θερμιδική πυκνότητα συνδέονται με περιοχή του εγκεφάλου που κωδικοποιεί την αξία των ερεθισμάτων και προβλέπει την άμεση κατανάλωση.

Η κατανόηση των αιτίων για τις επιλογές της τροφής θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο των παραγόντων που οδηγούν στην παχυσαρκία που συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως υπερένταση, καρδιοπάθεια και διαβήτη τα τύπου 2.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Psychological Science’’.

 

Πηγές:
‘’Psychological Science’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία