Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η εχθρότητα μεταξύ των ζευγαριών και το ιστορικό κατάθλιψης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στους ενήλικες, αλλάζοντας τον τρόπο που ο οργανισμός τους επεξεργάζεται τροφές με πολλά λιπαρά.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι άντρες και γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης των οποίων οι καυγάδες με τους συζύγους ήταν ιδιαίτερα έντονοι έδειξαν αρκετά πιθανά μεταβολικά προβλήματα μετά την κατανάλωση γεύματος με υψηλά λιπαρά και έκαιγαν λιγότερες θερμίδες, ενώ είχαν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων μετά την κατανάλωση βαρέως γεύματος σε σύγκριση με συμμετέχοντες που δεν είχαν τους ίδιους παράγοντες κινδύνου.

Η μείωση των θερμίδων που καίγονταν 7 ώρες μετά το γεύμα -118 θερμίδες λιγότερες κατά μέσον όρο- από ανθρώπους που είχαν κατάθλιψη στο παρελθόν και αντιμετώπιζαν προβλήματα στο γάμο μεταφραζόταν σε αύξηση βάρους μέχρι 6 κιλά το χρόνο.

Τα πολλαπλά προβλήματα προστίθενται στην πιθανότητα ύπαρξης μεταβολικού συνδρόμου.

Ο ερευνητής, Jan Kiecolt-Glaser, του Ohio State University, δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν εντοπίζουν μόνο το πώς οι χρόνιοι παράγοντες στρες μπορούν να οδηγήσουν στην παχυσαρκία αλλά δείχνουν και το πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές διάθεσης.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα πιθανόν υποεκτιμούν τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, καθώς αναλύθηκε η επίδραση της κατανάλωσης μόνο ενός γεύματος.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας