Μέχρι το 42% των ανθρώπων που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά τα βρίσκει αναποτελεσματικά, αλλά νέα έρευνα υποδεικνύει ότι μια απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε ανταπόκριση.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''European Neuropsychopharmacology'', επιστήμονες ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της πλούσιας σε λιπαρά ψάρια διατροφής και της αποτελεσματικότητας των αντικαταθλιπτικών (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης).

Ο ερευνητής, Roel Mocking, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα συνδύασε 2 φαινομενικά άσχετες μετρήσεις. Τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων και τη ρύθμιση της ορμόνης του στρες. Παρατήρησε ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη είχαν αλλαγμένο μεταβολισμό λιπαρών οξέων και ότι αυτός ρυθμιζόταν με διαφορετικό τρόπο από τις ορμόνες του στρες.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίπεδα της κορτιζόλης και των λιπαρών οξέων σε 70 συμμετέχοντες με κατάθλιψη και τα συνέκριναν με αυτά 51 υγιών εθελοντών.

Ασθενείς με κατάθλιψη λάμβαναν δόση 20 mg αντικαταθλιπτικού καθημερινά για 6 εβδομάδες. Σε όσους δεν ανταποκρίθηκαν στο φάρμακο η δόση αυξήθηκε σταδιακά μέχρι τα 50 mg ημερησίως.

Ερευνητές ανέφεραν ότι συμμετέχοντες που κατανάλωναν λιπαρά ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν 75% πιθανότητες ανταπόκρισης στα αντικαταθλιπτικά, ενώ συμμετέχοντες που δεν έτρωγαν ποτέ ψάρι είχαν μόνο 23% πιθανότητες ανταπόκρισης.

Ο Mocking σημείωσε ότι δεν είναι σαφές αν η σχέση μεταξύ λιπαρών οξέων και ανταπόκρισης στα αντικαταθλιπτικά είναι αιτιατή.

 

Πηγές:
''European Neuropsychopharmacology''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια