Άνθρωποι που δεν καπνίζουν και συγκατοικούν με καπνιστές εκτίθενται σε τριπλάσια ποσότητα επιβλαβών αιωρούμενων σωματιδίων, σε σχέση με το ασφαλές όριο που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι επίπεδα σωματιδίων στον αέρα, σε σπίτι όπου ζει καπνιστής, είναι παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα μεγάλων πόλεων με ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ζωή σε σπίτι χωρίς καπνό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας στους μη καπνιστές, σύμφωνα με ερευνητές που δημοσιεύουν την έρευνά τους στο περιοδικό ‘’Tobacco Control.’’

Ο ερευνητής, Dr. Sean Semple, του University of Aberdeen, δήλωσε ότι οι καπνιστές συχνά εκφράζουν την άποψη ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το ίδιο ανησυχητική με το παθητικό κάπνισμα στο σπίτι.

Δήλωσε ότι οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο καπνός, στο παθητικό κάπνισμα, μπορεί να παράγει πολύ υψηλά επίπεδα τοξικών σωματιδίων στο σπίτι και πολύ υψηλότερα σε σχέση με οτιδήποτε υπάρχει στην ατμόσφαιρα των περισσότερων πόλεων της Βρετανίας.
Συμβούλευσε ότι το να απαλλάξει κάποιος το σπίτι του από τον καπνό είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μειώσει σημαντικά τα βλαβερά λεπτά σωματίδια που εισπνέει.

Οι ερευνητές συνέκριναν επίπεδα λεπτών σωματιδίων στον αέρα σχεδόν 100 σπιτιών με καπνιστές και σχεδόν 20 σπιτιών χωρίς καπνιστές, στη Σκωτία.

Οι μέσες συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων ήταν περίπου 10 φορές υψηλότερες στα σπίτια όπου ζούσαν καπνιστές σε σχέση με τα σπίτια στα οποία δεν ζούσαν καπνιστές.

Κατά μέσον όρο οι μη καπνιστές που ζούσαν με καπνιστές εκτίθεντο σε επίπεδα σωματιδίων 3 φορές υψηλότερα από το ετήσιο επίπεδο που έχει καθορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας.

Πολλοί μη καπνιστές που ζούσαν με καπνιστές εισέπνεαν παρόμοιες ποσότητες λεπτών σωματιδίων σε σχέση με μη καπνιστές που ζούσαν και εργάζονταν σε περιβάλλον χωρίς καπνό σε πόλεις με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένας άνθρωπος που ζει σε σπίτι χωρίς καπνό θα εισπνεύσει περίπου 0,76 γραμμάρια λεπτών σωματιδίων σε 80 χρόνια σε σύγκριση με 5,82 γραμμάρια για κάποιον που ζει σε σπίτι καπνιζόντων.

Αν ένα σπίτι στο οποίο ζουν καπνιστές απαλλαγεί από τον καπνό, οι μη καπνιστές θα εισπνέουν περίπου 70% λιγότερα λεπτά σωματίδια την ημέρα.

Η μείωση θα ήταν περισσότερο σημαντική για πολύ μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

 

Πηγές:
‘’Tobacco Control.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]