Ο ιός του έρπητος μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νόσου του Alzheimer, σύμφωνα με 2 πρόσφατες έρευνες από τη Σουηδία.

Ο ερευνητής Hugo Lövheim, του Umeå University στη Σουηδία, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ λοιμώξεων από τον ιό του απλού έρπητος και του κινδύνου εμφάνισης νόσου του Alzheimer. Πρόσθεσε ότι αυτό επίσης σημαίνει ότι έχουμε τώρα νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη αγωγής για τον τερματισμό της νόσου.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύεται τον τρέχοντα μήνα στο περιοδικό ‘’Alzheimer's & Dementia’’, ερευνητές έλαβαν δείγματα πλάσματος από 360 ασθενείς με νόσο Alzheimer και 360 που δεν είχαν τη νόσο. Τα δείγματα συλλέχτηκαν περίπου 9,6 χρόνια πριν τη διάγνωση.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να είναι κάποιος φορέας του απλού ιού του έρπητος σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer.

Σε άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο ίδιο περιοδικό, οι ερευνητές ακολούθησαν 3.432 ανθρώπους για 11,3 χρόνια κατά μέσον όρο και ανακάλυψαν ότι η επανεργοποίηση της λοίμωξης από τον απλό ιό του έρπητος διπλασίαζε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει πιθανή σχέση μεταξύ της νόσου Alzheimer και του απλού έρπητος τύπου 1.
Υπάρχει η υπόθεση ότι το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα στους ηλικιωμένους επιτρέπει στον ιό να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, ενδεχομένως αρχίζοντας να συμβάλλει στη διαδικασία που οδηγεί στη νόσο Alzheimer.

Ο Dr. Jagan Pillai, της Cleveland Clinic, που δεν έλαβε μέρος στις έρευνες, πρόσθεσε ότι η εγκεφαλίτιδα από απλό έρπητα τείνει να επηρεάζει τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που συνήθως συνδέονται με τη νόσο Alzheimer που έχει πρώιμη έναρξη, δηλαδή τον ιππόκαμπο και τον κροταφικό λοβό.

Ωστόσο οι έρευνες δεν αποδεικνύουν αιτιατή σχέση μεταξύ των λοιμώξεων από απλό έρπητα και της εμφάνισης Alzheimer.
Επομένως δεν υπάρχει ακόμα λόγος ανησυχίας ότι η ύπαρξη του ιού θα οδηγήσει στην εμφάνιση της νόσου Alzheimer, δήλωσε ο Pillai.
Ο Pillai εικάζει ότι μπορεί οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα που σχετίζονται με τη νόσο Alzheimer να προκαλούν περισσότερες επανεργοποιήσεις του ιού.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά οι επιστήμονες στη Σουηδία πιστεύουν ότι η εργασία τους μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει υποσχόμενη νέα προσέγγιση για τη φαρμακευτική αγωγή στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer.

 

Πηγές:
‘’Alzheimer's & Dementia’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία