Πειραματικό φάρμακο δείχνει αρχικά σημάδια επιτυχίας όσον αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου στον πνεύμονα, σε πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα, αναφέρει το περιοδικό ‘’Science Translational Medicine’’.

Το φάρμακο, που ονομάζεται OTS964, εξουδετέρωσε εντελώς όγκους επιθετικού ανθρώπινου καρκίνου του πνεύμονα σε 5 από τους 6 ποντικούς χωρίς σημαντικές παρενέργειες, αναφέρουν ερευνητές του University of Chicago που συνεργάζονται με τη φαρμακευτική εταιρεία OncoTherapy Science.

Ο ερευνητής Dr. Yusuke Nakamura, δήλωσε ότι πολλά φάρμακα μπορούν να καταστείλουν την ανάπτυξη όγκων αλλά δεν είναι σύνηθες αυτοί να εξαφανίζονται.

Το OTS964 στοχεύει το ένζυμο TOPK, που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα για να διαιρούνται και να εξαπλώνονται.
Επειδή τα υγιή κύτταρα σπανίως χρησιμοποιούν το ένζυμο, οι παρενέργειες μπορεί ενδεχομένως να είναι ελάχιστες.
Για σχεδόν μια δεκαετία μετά τον εντοπισμό του TOPK ως στόχου, οι ερευνητές προσπάθησαν να αναπτύξουν φάρμακο που θα μπορούσε να το εξουδετερώσει με επιτυχία.

Όταν διαπίστωσαν ότι η συμβατική ενδοφλέβια χορήγηση είχε καλό αποτέλεσμα, οι ερευνητές δοκίμασαν φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα το οποίο υποθετικά θα επιτρέπει στους ασθενείς να το λαμβάνουν στο σπίτι.

Η από του στόματος φόρμουλα οδήγησε σε προσωρινή πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων αλλά συρρίκνωσε σημαντικά τους όγκους.
Οι ερευνητές πρέπει τώρα να διαπιστώσουν πώς ανταποκρίνονται οι άνθρωποι με καρκίνο. Υπάρχει ένα μέρος του σώματος που χρησιμοποιεί το ένζυμο TOPK: οι όρχεις. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα υπογονιμότητας, δήλωσε ο ερευνητής Jae-Hyun Park, του University of Chicago.

Κλινική δοκιμή φάσης 1 σχεδιάζεται για το φθινόπωρο του 2015. Θα δοκιμάσει το φάρμακο κατά της λευχαιμίας.

 

Πηγές:
‘’Science Translational Medicine’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα